Teststation på Arlanda. Arkivbild. Foto: TT

Resenärer från Sydafrika kunde inte testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan från Addis Abeba i Etiopien landade på Arlanda på söndagsmorgonen. Ombord fanns ett antal personer som rest från Sydafrika.

Men de hade inte möjlighet att testa sig på Arlanda, skriver Expressen.

En av passagerarna berättar för tidningen att han rest med flera kollegor från Kapstaden i Sydafrika. De mellanlandade i Addis Abeba innan de reste vidare mot Arlanda.

När resenärerna gick igenom passkontrollen fick de beskedet att de kunde testa sig vid bagagebandet. Men teststationen var stängd.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av virusvarianten omikron uppmanas resenärer från sju länder i södra Afrika att testa sig för covid-19 så fort som möjligt efter ankomsten till Sverige.

Karolinska universitetssjukhuset ansvarar för testerna på Arlanda och försöker anpassa öppettiderna för när resenärerna kommer.

– Öppettiderna och tillgänglighet ser man över löpande och det kan säkert komma att justeras beroende på läget, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

Han säger att rekommendationerna om att testa sig gäller oavsett om teststationerna är öppna eller inte. Kennedy berättar vidare att på Arlanda används PCR-test.

– I stället för att ta ett test på Arlanda och få svar om säg två dygn så ska de isolera sig och beställa ett prov digitalt som kommer hem till dem, säger han.

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar.

Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder omfattas inte.

Dessa personer uppmanas även att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige oavsett om man har symtom eller inte. Uppmaningen att stanna hemma gäller även barn oavsett ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.