Forskarna har samlat in blöjor och tagit avföringsprov på förskolebarn i Uppsala. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Resistenta bakterier hos förskolebarn

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier hos friska förskolebarn har ökat dramatiskt, visar en avhandling vid Uppsala universitet, rapporterar SR Vetenskapsradion.

På sex år har andelen friska barn som bär på tarmbakterier som kan stå emot antibiotika ökat från knappt 3 till drygt 20 procent.

– Om det här resultatet är representativt för samhället i stort får vi omvärdera synen på Sverige som ett land med låg förekomst av antibiotikaresistens, säger Johan Kaarme, barnläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och som har gjort studien, till Vetenskapsradion.

Studien omfattar över 300 barn från förskolor i Uppsala. Forskarna har samlat in blöjor och tagit avföringsprov, 2010 och 2016.

– Det här den tredje högsta förekomsten av antibiotikaresistens vi sett i de internationella studier som finns på friska barn, säger Johan Kaarme till SR.

Så länge bakterierna stannar i tarmen och inte ger upphov till en infektion så är det inte farligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.