Fetaost är en av ingredienserna som restaurangerna oftast fuskar med. Foto: Scanpix

Restauranger fuskar med menyn

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio restauranger serverar inte det som anges på menyn. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket där 59 restauranger granskats.

Efter den stora oxfileskandalen där stora partier fläskkött döpts om till oxfile och sålts i dagligvarubutiker runt om i landet kommer det nu fram att åtta av tio restauranger inte håller vad de utlovar på sina menyer.

Det framgår av en ny rapport från Livsmedelsverket nya där man i 13 kommuner jämfört 59 restaurangers menyer med vad som verkligen köpts in.

– Den nya skandalen om falsk oxfile i handeln visar att många konsumenter inte upptäcker att de blir lurade. Därför bygger hela systemet på kontroller där vi kommer oanmälda till anläggningarna och gör tester av företagen, säger Pontus Elvingsson, inspektör på Livsmedelsverket, till SVT.

Hur ska konsumenterna gå tillväga om man inte får den mat som står på menyn?

– Man kan uttrycka sitt missnöje på många sätt. Ett är att man kan vägra att betala. Man kan också ringa till kommunen och berätta att man blivit lurad. Då är kommunen skyldiga att agera, säger Pontus Elvingsson.

Fetaost byts ofta ut

Fetaost är en produkt som det ofta fuskades med enligt livsmedelsverkets rapport. Nästan hälften av restaurangerna serverade salladsost eller fårost i stället för den ursprungsskyddade fetaost som angavs i menyn.

Varför är fetaosten en av de produkter som det fuskas mest med?

– Det är vanligt att man äter en sallad och det finns en rad antal ostar som liknar fetaosten. Konsumenten känner inte skillnaden så lätt. Feta är en skyddad ursprungsbeteckning inom EU och alla påståenden om fetaost måste bevisas, säger Pontus Elvingsson.

Statsinspektör Pontus Elvingsson riktar nu kritik mot de restauranger som funskar med menyerna.

– Man kan man säga att restaurangerna helt enkelt inte beaktar reglerna om skyddade och vedertagna beteckningar. Reglerna innebär att receptet är skyddat enligt europeisk lag. Restaurangerna är inte heller duktiga på att uppdatera sina menyer mot det man köper in. Man lovar lite mer än vad man kan hålla, säger Pontus Elvingsson.

Kontrollprojektet genomfördes i samband med en utbildning i 13 kommuner och Livsmedelsverkets kontrollregion Norra Skåne.

Projektet riktade in sig på kontroll av skyddade beteckningar och vissa vilseledande beteckningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.