Finansminister Magdalena Andersson (S) under Socialdemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

ANALYS: ”Retoriken haltar när finansministern varnar för skattesänkningar”

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Finansministern varnar för stora skattesänkningar när välfärden behöver miljarder de kommande åren. Men retoriken haltar när regeringen planerar för just skattesänkningar.

Mats Knutson inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Finansminister Magdalena Andersson har skickats som ersättare till Almedalen eftersom statsminister Stefan Löfven själv inte ville åka hit. Han har i stället åkt på en bussturné på landsbygden för att träffa väljare.

Finansministern har lett partiets ekonomiska seminarium här i Visby och ska dessutom tala i Almedalen på fredagskvällen.

Hennes politiska budskap har hittills varit helt fokuserat på välfärdspolitiken och de utmaningar välfärden står inför de kommande åren.

Det handlar inte minst om en demografisk förändring med en åldrande befolkning, vilket innebär att det enligt regeringen krävs uppemot 90 miljarder kronor i resurstillskott fram till 2026.

”Att lösa denna ekvation blir ingen enkel uppgift”

Samtidigt råder redan idag personalbrist och svårigheter att rekrytera personal till delar av vården och omsorgen. Att lösa denna ekvation blir ingen enkel uppgift.

Regeringens svar i Visby idag på denna utmaning är att tillsätta en välfärdskommission, som ska hitta metoder för att stärka välfärden framöver.

Att tillsätta en kommission handlar mycket om signalpolitik, men i ett komplicerat parlamentariskt läge där Socialdemokraterna på egen hand varken kan besluta om mer pengar till välfärden eller höjda skatter, är det här vad som står till buds.

Januariöverenskommelsen innebär att budgetpolitiken avgörs i förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det 73-punktsprogram som redan presenterats beräknas täcka in det mesta av det förväntade budgetutrymmet under den här mandatperioden.

Ett återkommande tema i finansministerns uttalanden är att välfärden behöver mer resurser. Det budskapet präglade också Socialdemokraternas retorik i valrörelsen förra året.

”Retoriken haltar”

I dag varnar hon återigen för stora skattesänkningar och att sådana skulle äventyra möjligheterna att upprätthålla en god nivå inom välfärden. Frågan är dock vem hon vänder sig till. Retoriken haltar. I den höstbudget som läggs fram efter sommaren finns bland annat förslag om slopad värnskatt, vilket innebär en skattesänkning på drygt sex miljarder kronor.

Finansministern säger visserligen att hon själv inte vill ha sänkta skatter, men att det är en del av uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Och det är sant. Lika sant är att Moderaterna vill ha större skattesänkningar. Men likväl haltar retoriken. Att varna för skattesänkningar när man själv sänker skatten kan vara ett svårbegripligt budskap för väljarna.

För inte kan väl Magdalena Andersson mena att den ekonomiska politik regeringen tänker driva utifrån höstens budget kommer att försämra den svenska välfärden?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.