Retorikexperten Lena Lid Falkman vill se mer empati från politikerna. Foto: TT

Retorikexperten efterlyser mer känslor i flyktingdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkrisen kommer att överskugga det mesta i kvällens partiledardebatt, tror de experter som SVT talat med. Retorikexperten Lena Lid Falkman vill se mer empati från politikerna i frågan. – En del av debatten har varit distanserad och kall. Kvotflykting, hur empatiskt är det? frågar hon.

Ämnena i SVT:s partiledardebatt är som vanligt hemliga in i det sista, både för tittarna och för politikerna. Men ett ämne är givet, anser både retorikexperten Lena Lid Falkman och statsvetaren Malena Rosén Sundström.

– Migrationen och integrationen till följd av flyktingkrisen går inte att undvika. Detta kommer också att gå in i andra frågor som jobb och skola, säger Rosén Sundström.

Partiledardebatt oktober 2015

Centerpartiet utmärker sig

Allianspartiernas hållning i frågan kommer att bli extra intressant menar statsvetaren. Både hur partiledarna resonerar i frågan men också hur de förhåller sig till varandra.

– Centerpartiet sticker ut från de andra i Alliansen. Man har en mycket liberalare hållning än övriga tre, det blir intressant att se hur de kommer agera.

– Just nu finns inget som tyder på att Centerpartiet skulle tona ner sin hållning i migrationsfrågan, de har tvärtom mycket att vinna på att hålla fast vid den. Mycket tyder på att svenskarna har blivit mer positiva till ett större flyktingmottagande och de borde ha potential att ta sympatier därifrån.

”Distanserad och kall debatt”

Retorikexpert Lena Lid Falkman betonar samma ämnes roll under debatten.

– För mig som är intresserad av språk så blir det extra intressant att se hur de talar om flyktingfrågan. En del av debatten hittills har varit distanserad och kall. Kvotflykting, hur empatiskt är det?

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker hon skiljer sig från de andra.

– Han brukar bli emotionell och visa det i debatter.

Finns en risk för att det blir för emotionellt?

– Det är en balansgång förstås. Men jag tror att många känner nu att politiker inte gör något och att volontärer tar en stor del av ansvaret, så här tror jag att det är ett misstag att inte verka berörd.

Skolfrågan undanskymd

Men även om migration och integration kommer att få mycket fokus så finns en rad andra stora ämnen. En av dem är förstås jobbfrågan, där regeringen satt upp ett mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

– Jobbfrågan är alltid aktuell. Oppositionen har ett utmärkt tillfälle att ifrågasätta Löfven om jobbmålet som känns allt mer avlägset att kunna nå, säger Malena Rosén Sundström och fortsätter:

– Skolan är också en intressant fråga, den var topprioriterad inför valet men har sedan sjunkit undan eftersom så mycket annat har hänt. När det gäller båda frågorna så finns koppling till migration och integration om hur man får in nyanlända i jobb och skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet