Anne Carlsson. Foto: TT

Reumatikerförbundets ordförande avsätts

Publicerad

Reumatikerförbundets skandalomsusade ordförande Anne Carlsson avsätts efter flera år av strider inom Sveriges största patientorganisation. Carlsson anklagas bland annat för att ha utsatt personalen för kränkande behandling.

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson avsätts med omedelbar verkan, ett år innan hennes mandat löpt ut. Carlsson stängdes av från sin post redan i januari efter att en intern utredning visat att hon har kränkt personalen. Flera medarbetare hade då upplevt sig ha blivit utsatta för systematiskt kränkande särbehandling av ordförande.

Enligt Leif Salmonsson, generalsekreterare för Reumatikerförbundet, handlade det bland annat om utfrysningar och mobbning och han kallar det för ett oacceptabelt beteende.

Arbetsmiljö ska ha varit ett problem på förbundet under en längre tid och den interna utredningen visade att Carlsson själv varit huvudorsaken till det problemet.

Dessutom kom det för bara några veckor sedan fram att förbundet hade betalat 236.000 kronor i förmånsskatt efter att Carlsson bott gratis i en av förbundets lägenheter i Stockholm under sju år, utan att medlemmarna fått reda på det.

Avgång krävdes redan 2013

Anne Carlsson som är från Karlstad har varit i blåsväder under en längre tid, bland annat för att förbundets ekonomi inte har gått ihop. Redan 2013 krävde flera medlemmar hennes avgång när pengar ur en forskningsfond misstänktes ha använts för att täcka förbundets underskott.

Under året har flera distrikt skrivit till styrelsen och begärt att ordförande avsätts och på förbundsstämman denna helg röstade styrelsen för det med 61 röster för och 24 emot.

– Det var en bra signal. Det som föranlett hela den här processen är ju ett arbetsmiljöproblem och jag tycker att stämman förstod problematiken och tog ett bra beslut, säger Reumatikerförbundets generalsekreterare Leif Salmonsson.

Han menar att förbundets prioritet nu är att återfå förtroendet.

– Det är oerhört viktigt att vårt varumärke utstrålar förtroende och på något sätt har det påverkats.

Reumatikerförbundet är Sveriges största patientorganisation och har omkring 50.000 medlemar. 11 miljoner, en fjärdedel av de årliga intäkterna, kommer från skattemedel. Anne Carlsson blev ordförande 2007.

SVT Nyheter har sökt Anne Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer