”Vi behöver göra en helrevision av föräldrabalken och göra den helt könsneutral”, säger Cal Orre som är sakkunnig på RFSL. Foto: RFSL/TT

”Vi behöver göra föräldrabalken helt könsneutral”

Uppdaterad
Publicerad

Ett steg framåt – men större förändringar krävs för att lagen ska bli jämlik och modern på riktigt. Det anser RFSL om de lagförändringar om assisterad befruktning som riksdagen röstat igenom.

Från den 1 januari 2019 blir det tillåtet att utföra assisterad befruktning med enbart donerade könsceller. Det betyder att det tidigare kravet på att antingen spermier eller ägg måste komma från en av de tilltänkta föräldrarna slopas.

– Vi ser positivt på att det nu finns fler tillvägagångssätt att få barn på. Det är ju relativt sett fler samkönade par som behöver hjälp med assisterad befruktning men det är ju positivt även för olikkönade par, säger Cal Orre, sakkunnig på RFSL. 

Föräldrapresumtion för samkönade

Samtidigt röstade riksdagen för en lagändring som gör att reglerna om assisterad befruktning i utlandet nu blir lika för olikkönade och samkönade par.

Barn som i dag föds inom ett äktenskap med ett heterosexuellt par får per automatik två juridiska föräldrar, även om det tillkommit genom assisterad befruktning och oavsett om det sker i Sverige eller utomlands. Mannen antas nämligen vara pappa utan att någon kontroll görs.

I samkönade par tvingas däremot en av föräldrarna i dagsläget att genomföra en adoption för att få räknas som juridisk förälder åtminstone om den assisterade befruktningen sker utomlands. Men från och med 2019 kommer alltså så kallad föräldrapresumtion gälla även för samkönade par.

– Med den här lagstiftningen tar man ett steg framåt. De här närståendeadoptionerna är både tidskrävande och kränkande. Innan processen blir klar har ju det här barnet dessutom bara en juridisk förälder, det är en väldigt sårbar situation, säger Cal Orre.

Vill gå längre

RFSL ser positivt på flera av de lagförändringar som riksdagen nu klubbat igenom nu men menar samtidigt att det krävs ytterligare förändringar.

Som exempel nämner Cal Orre att föräldrapresumtionen inte gäller transpar där båda föräldrarna ändrat könstillhörighet.

– Vi behöver göra en helrevision av föräldrabalken och göra den helt könsneutral. Det skulle vara en modern lagstiftning på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.