Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför organisationen RFSL har valt att utesluta Sverigedemokraterna ur partiledardebatten genom att titta på videon ovan. Foto: SVT

RFSL: S saknar vision för hur man ska bedriva hbtqi-frågor

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen släpptes RFSL:s årliga valrapport som undersöker hur partier och politiker har röstat i riksdagen när det kommer till hbtqi-frågor. Nu riktar rikssförbundet stark kritik mot S och SD som båda får bottenplaceringar i rapporten.

Varje år släpper RFSL sin årliga valrapport där man kartlägger riksdagspartiernas inställning till hbtqi-personer.

Rapporten är indelad i två delar: en granskning av hur riksdagspartierna har agerat i 23 omröstningar i hbtqi-frågor i riksdagen den senaste mandatperioden, och en enkätundersökning om vilka reformer riksdagskandidater vill göra för att förbättra hbtqi-personers livsvillkor framöver.

Rapporten visar att vänsterpartiet får högst betyg på hur man har agerat i riksdagen de senaste fyra åren, medan Miljöpartiet får högst betyg på den hbtqi-politik man vill genomföra framöver.

RFSL: S har inte utvecklats

På näst sista plats vad gäller hur partierna har röstat i riksdagen återfinns Socialdemokraterna.

RFSL riktar nu kritik mot partiet och menar att resultatet indikerar att S saknar “en gemensam vision” och inte har utvecklats mot att ta ställning för och vilja driva sakfrågor som handlar om hbtqi-personers lika rättigheter och livsvillkor i någon högre utsträckning idag än för fyra år sedan.

Socialdemokrarna tillbakavisar kritiken och menar att partiet arbetar ”mycket seriöst” med hbtq-frågor.

”I vissa frågor som ibland uppmärksammas, till exempel frågan om altruistiska surrogatmoderskap, har vi en annan inställning än den som RFSL har intagit”, skriver partiets presstjänst i ett mejl.

SD rankas lägst 

Svagast intresse för förbättringar finns hos Sverigedemokraterna, som rankas lägst av partierna, enligt RFSL.

Endast i 5 av de 23 omröstningarna den senaste mandatperioden har Sverigedemokraterna intagit en ståndpunkt som syftat till att förbättra, eller i några fall inte försämra, hbtqi-personers livsvillkor.  

– SD har i princip blockerat varenda reform som kommit till riksdagen, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely.

Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindberg menar att resultatet kan bero på att RFSL prioriterar andra politikområden än SD.

– RFSL är väl en organisation som kanske faller lite mer åt vänster. Då kanske man inte tar upp de politikområden som vi särskilt driver när det kommer till hbt-personers rättigheter, säger hon och fortsätter:

– Där har vi till exempel en jättefin politik när det kommer till psykisk ohälsa.

Så röstade partierna i riksdagen för att förbättra hbtqi-personers livsvillkor

Partiernas röstande har poängsatts i 23 olika omröstningar. En totalpoäng har omvandlats till en procentsats, som anger i vilken utsträckning partierna har röstat för förbättringar av hbtqi-personers livsvillkor.

  1. Vänsterpartiet: 75 procent, 27 poäng
  2. Centerpartiet: 62,5 procent, 22,5 poäng
  3. Liberalerna: 55,6 procent, 20 poäng
  4. Kristidemokraterna, 51,4 procent, 18,5 poäng
  5. Miljöpartiet: 51,4 procent, 18,5 poäng
  6. Moderaterna: 47,2 procent, 17 poäng
  7. Socialdemokraterna: 41,7 procent, 15 poäng
  8. Sverigedemokraterna: 22,2 procent, 8 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.