Emelie Mire Åsell, trans- och intersexpolitisk talesperson hos RFSL. Foto: TT/RFSL

RFSL: ”Vi är jättepositiva till att frågan äntligen utreds”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagspartierna är positiva till att utreda frågan om ett tredje juridiskt kön i Sverige. RFSL är positiva till detta, och menar att det är ett steg i rätt riktning, men att deras vision är att ta frågan ett steg längre.

Den som inte känner sig tillhöra varken den kvinnliga eller manliga könsidentiteten har i dag inget annat väl än att benämnas som man eller kvinna, rent juridiskt. En fråga som en majoritet av riksdagspartierna nu vill utreda.

– Vi är jättepositiva till att det äntligen finns en majoritet av att utreda frågan. Vi ser att det finns ickebinära som vill ha sin könsidentitet registrerad mer korrekt, säger Emelie Mire Åsell, trans- och intersexpolitisk talesperson hos Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL.

”Kan bli svårt utomland”

Att ha ID-handlingar med en könsbenämning som inte överensstämmer med ens könsidentitet kan vara väldigt jobbigt, berättar Emelie Mire Åsell

– Det kan göra att man kanske inte vill resa för att man inte vill visa upp ett felaktigt pass, det kan också bli svårt utomlands om man inte har ett utseende som andra tycker matchar med det juridiska könet, och att ens identitetshandling ifrågasätts, säger hen.

”Måste jobba för en bredare syn på könsidentitet”

Men egentligen vill RFSL ta frågan längre än så. Visionen är att stryka juridiska kön helt.

– RFSL ser att könsidentitet kanske egentligen inte är något som man ska ha registrerat hos staten, säger Emelie Mire Åsell.

RFSL ser dock att om man skulle stryka juridiska kön helt skulle det kräva en större samhällsförändring, och att ett tredje juridiskt kön är ett bra steg på vägen.

De som kämpat för att byta juridiskt kön, hur tror ni att de blir för dem om man stryker juridiskt kön helt?

– Det är ett långsiktigt mål. Jag har stor förståelse för att många som arbetat i många år för att få till en ny registrering kan känna att det var i onödan. Men vi behöver ha ett samhälle som handlar om könsidentitet istället för juridiskt kön. Man måste jobba för en bredare syn på könsidentitet, säger Emelie Mire Åsell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.