Rika förorter rotavdrar mest

Publicerad
De välbeställda förorterna kring Stockholm toppar rot-statistiken överlägset.

Det permanenta rotavdraget fyller fem år i december och i år väntas närmare en miljon svenskar göra skatteavdrag på bygghjälp på den egna bostaden (rot). Totalt landar avdraget kring 14-15 miljarder kronor, ungefär i nivå med fjolåret, baserat på statistik till och med mitten av november.

Stockholms- och Göteborgsregionerna har hela tiden toppat statistiken. TT har denna gång satt siffrorna i relation till invånarantalet. Då toppar de rikare kommunerna Danderyd, Lidingö och Täby, alla kranskommuner till Stockholm. I Danderyd har det hittills i år gjorts tre gånger så stora rotavdrag per invånare, 3 500 kronor, som genomsnittet för riket, 1 200 kronor.

Därefter följer andra rika kommuner som Vellinge och Lomma i Skåne samt skärgårdskommuner som Öckerö, Tjörn på västkusten och Vaxholm i Stockholms skärgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer