Foto: SVT

Riksbankens besked: Slut på minusräntan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan våren 2015 har vi haft en styrränta som har legat under 0 procent. Trots att konjunkturen mattats av och ekonomin inte är lika stark i dag som för några år sedan så bekräftade Riksbanken det som många förutspått – att vi i dag lämnar minusräntan bakom oss.

Den nya reporäntan blir 0 procent och börjar gälla från 8 januari 2020. Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, har minusräntan varit lite av ett experiment som inte har haft så stor effekt som man har hoppats på i svensk ekonomi.

– Nu släpper vi det här experimentet. Det var ett femårigt experiment som inte gav så mycket, säger han.

”Kanske lite högre bolån”

Enligt Joakim Bornold kommer höjningen inte ha särskilt stor effekt för privatpersoner.

– Det kan påverka lite grann. Kanske lite högre bolåneränta och lite starkare krona, men inga större effekter på finansmarknaden.

Inte början på fler höjningar

Det finns inget som tyder på att det här är början på en fortsatt långtgående räntehöjning.

– Nu görs den här höjningen och sedan är förväntningarna att Riksbanken inte ska göra någonting på kanske tre år, säger sparekonomen.

Chefsekonomen: ”Inflationen hamnar under målet”

Redan i oktober flaggade riksbankschefen Stefan Ingves för att en höjning skulle vara trolig vid Riksbankens nästa möte i december. Christina Nyman som är chefsekonom på Handelsbanken är dock kritisk till att höjningen sker just nu.

– Jag tycker inte det är rätt läge att höja räntan. Konjunkturen försvagas, arbetslösheten stiger och jag ser framför mig att inflationen kommer att hamna under Riksbankens mål de kommande åren, säger hon.

FAKTA REPORÄNTAN

  • Reporäntan är Riksbankens styrränta sedan 1994.
  • Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken.
  • Den penningpolitiska rapporten publiceras sex gånger om året.
  • Rapporten beskriver de överväganden Riksbankens direktion gjort när de kommit fram till vad som är en lämplig penningpolitik.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.