Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Riksbanken varnar för starkare krona

Publicerad

Riksbankschef Stefan Ingves signalerar att banken är beredd att agera om kronans förstärkning fortsätter. Kronan har stärkts de senaste veckorna, något som kan sätta käppar i hjulet för den svenska inflationen.

”Om växelkursen stärks tidigare och snabbare än i prognosen blir det svårare att få upp inflationen mot målet. Riksbanken är därför beredd att vidta interventioner på valutamarknaden närhelst vi bedömer att det behövs”, säger Ingves i en skriftlig kommentar.

Inflationen har börjat gå upp, vilket glädjer Riksbanken som siktar mot inflationsmålet på 2,0 procent. Men när kronan stärks riskerar det att sätta käppar i hjulet.

”Den senaste tidens förstärkning av kronan skapar risker för inflationsuppgången. Om växelkursen stärks tidigare och snabbare än i prognosen blir det svårare att få upp inflationen mot målet”, säger Ingves.

I mitten av december kostade en euro omkring 9:33 kronor. Under onsdagsförmiddagen nådde den nivån 9:12 per euro. Efter Ingves uttalande försvagades kronan med några ören igen, till 9:17 kronor per euro.

En dollar kostade i mitten av november 8:77 kronor men kursen har sedan dess sjunkit till runt 8:39 kronor per dollar.

Riksbankens inflationsmål är 2 procent. I november var inflationstakten 0,1 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer