• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Riksbankens stora makt motiverar intervju i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Agenda intervjuas vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om hur hon ser på att kronan tappat kraftigt i värde.

Cecilia Skingsley och de övriga fem medlemmarna i Riksbankens direktion har stor makt över den svenska ekonomiska utvecklingen.

Den ekonomiska politiken vilar på två ben: finanspolitiken och penningpolitiken. Finanspolitiken bestäms av den folkvalda Riksdagen som slår fast statsbudgeten. Penningpolitiken, bland annat räntan, bestämmer Rikbankens direktion, utan att Riksdagen har något direkt inflytande. Skälet är att en självständig Riksbank lättare tros kunna inflationsmålet på omkring 2 procent om året. 

Penningpolitiken påverkar också kronans värde, som minskat kraftigt i flera år. De senaste veckorna har kronan försvagats ytterligare och Riksbanken har fått tung kritik från bland annat AB Volvos VD Martin Lundstedt, banken SEBs chefekonom Robert Bergqvist och förre statsministern Carl Bildt.

Nyhetsbloggen

Vi tycker att det finns skäl att låta Cecilia Skingsley bemöta kritiken och förklara hur Riksbankens ser på prisfallet. Allmänheten har insyn i hur Riksbanken resonerar genom att direktionen publicerar sina mötesprotokoll. Men när makthavare också motiverar sina beslut i media så ökar möjligheten för allmänheten att bedöma deras agerande. Det är speciellt viktigt när våra demokratiskt valda politiker valt att delegera ut beslutfattandet till tjänstemän som ledamöterna i Riksbankens direktion.

Ledamöterna i direktionen tillsätts av Riksbanksfullmäktige som består av elva folkvalda riksdagledamöter.

*Cecilia Skingsley ersätter riksbankschefen Stefan Ingves i Agenda, som avbokat på grund av sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet