Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bankkrascherna i USA kan komma att påverka den svenska ekonomin menar riksbankschefen Erik Thedéen. ”Det kan betyda en sämre konjunkturutveckling om det slår mot vårt riskbeteende”, säger han till SVT:s reporter. Foto: SVT

Riksbankschefen om ränteprognosen: ”Svänger ganska mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk att bankkrascherna i USA kan påverka Sveriges ekonomi, enligt riksbankschef Erik Thedéen.

Men något besked om hur nästa räntebesked kan komma att påverkas av turbulensen vill han inte ge.

– Vi kommer att göra en samlad bedömning och återkomma till vårt beslut i april, säger Erik Thedéen till SVT Nyheter.

Efter att de två amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank kraschade i fredags respektive i söndags har den finansiella oron spridit sig över världen.

Enligt Riksbankens chef Erik Thedéen är den finansiella stabiliteten i Sverige i nuläget inte hotad men han betonar att man följer utvecklingen minutiöst för att kunna identifiera och och analysera eventuella svängningar.

– Det kan betyda en sämre konjunkturutveckling om det är så att det här slår på riskbeteendet, att man vill ta mindre risk för långsiktiga investeringar. Det blir svårare för företag att finansiera sig och då kan det ha effekt på allmän efterfrågan och därmed svensk ekonomi, säger Erik Thedéen till SVT:s reporter Peter Rawet.

Vilken effekt händelserna i USA kommer att ha på Riksbankens nästa räntebesked vill han inte kommentera. Men han säger att avsikten har varit att höja med 25 eller 50 punkter.

– Det här svänger ganska mycket upp och ner nu med inkommande data. Ena dagen pekar det mot en stramare politik, andra dagen kanske det pekar i en annan riktning. Vi kommer att göra en samlad bedömning och återkomma till vårt beslut i april, säger Thedéen.

”För mycket risker”

Enligt Thedéen står finansmarknaden inför stora förändringar där inställningen till risk snabbt behöver stöpas om.

– Har man levt länge med låg ränta tas det antagligen för mycket risker. Det lånas antagligen för mycket pengar och när man höjer räntan utsätts det här systemet för en stress. Det är delvis det vi ser nu i den här banken i Kalifornien, säger Thedéen, och påpekar samtidigt att svenska företags kreditmöjligheter är fortsatt goda.

Han menar att det inte finns några likheter mellan det som hänt i USA och hur utgångsläget ser ut i Sverige.

– Det finns inga likheter med den här typen av bank, men det kan finnas spridningseffekter. Här och nu är finansiell stabilitet i Sverige inte hotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.