I april får polisen rätt att göra intrång i mobiltelefoner och datorer vid misstankar om grova brott. Förslaget är omstritt. (arkivbild) Foto: Thomas Winje Øijord /TT-NTB

Riksdagen: Ja till hemlig dataavläsning

Publicerad

Från den 1 april får polisen använda hemlig dataavläsning vid misstanke om allvarliga brott. Riksdagen godkände lagändringen i en omröstning på onsdagen.

Den nya lagen innebär att polisen och andra brottsbekämpande myndigheter får ta sig in i datorer och andra typer av teknisk utrustning som används för kommunikation, till exempel mobiltelefoner.

Den hemliga dataavläsningen får användas i vissa förundersökningar, i underrättelsesyfte och vid särskild utlänningskontroll. Den får dock bara användas vid ”särskilt grov brottslighet”.

Lagen är tidsbegränsad och ska gälla i fem år, därefter ska den utvärderas.

Förslaget antogs med 286 röster mot 26. Samtliga vänsterpartister tryckte på nejknappen, liksom miljöpartisten Leila Ali-Elmi och partilösa Amineh Kakabaveh, före detta vänsterpartist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.