Riksdagen röstade nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister

Riksdagen röstar nej till Kristersson som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) blir inte ny statsminister. Mer än hälften av ledamöterna i riksdagen röstade ner honom som statsministerkandidat.

– Jag tycker vi har missat en möjlighet att lösa ett svårt problem, säger Kristersson.

154 ja och 195 nej. Så blev resultatet i dagens statministeromröstning. Det är första gången en statsministerkandidat röstats ner i riksdagen i modern tid. Men resultatet var väntat med tanke på beskeden som partiledarna gett innan omröstningen.

– Alla ledamöter följde partilinjen, och därför så blev resultatet som väntat, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Regeringsbildningen

På en presskonferens efter omröstningen sa Ulf Kristersson att han var först ut att bli röstad om och den i särklass mest realistiska statsministerkandidaten. Han kommenterade också Centerpartiets och Liberalernas beslut att rösta emot honom.

– C och L kunde ha av avstått från att rösta, de röstade nej. Vi noterar det, säger han.

Talmannen Andreas Norlén meddelande efter omröstningen han kallar partiledarna till sig för en ny samtalsrunda under torsdagen. Därefter kommer han meddela vad som blir nästa steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet