Foto: Mikael Eriksson/SVT

Riksdagsledamöter kritiska till ”kommentariatet”

Publicerad

Det politiska landskapet har blivit mer svåröverskådligt efter det senaste valet. En grupp som lever gott på röran i politiken är de politiska kommentatorerna. Journalisterna i radio, TV och press, som förklarar och analyserar i allt fler, och allt längre inslag och artiklar.

Efter partiledardebatten i onsdags ägnade Sveriges Radios Ekonyheter två minuter åt en intervju med sin politiska kommentator, Fredrik Furtenbach. Den partiledare som fick mest utrymme var Jimmie Åkesson (SD) med ett 20 sekunder långt klipp.

– Även om politikerna fick prata hur länge de ville skulle väl vi behövas eftersom det är en bransch med mycket outtalade budskap, säger han till SVT:s Agenda.

Bali: Fokusera på innehållet  

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) är kritisk till kommentatorernas roll.

– Så fort ett parti gör ett politiskt utspel om fler poliser eller mer pengar till sjukvården så tar in en politisk kommentator och så blir det bara Paradise Hotel-journalistik, nämligen vem tycker om det här och vem är emot det i stället för att fokusera på innehållet, säger han.

”En konsumentombudsman”

Aftonbladets kommentator Lena Mellin:

– Jag försöker vara en konsumentombudsman för våra läsare och tittare och förklara för dem vad fan det är som händer, säger hon.

Hur vet du att just du ser vad som händer?

– Det kan jag ju inte veta förrän i efterhand, men jag kan säga att jag har ganska lång erfarenhet på området och jag har sällan fel, säger Mellin.

”Moderna spåkärringar”

De före detta ministrarna Beatrice Ask (M) och Annika Strandhäll (S) diskuterade frågan i ett studiosamtal i söndagens Agenda.

– I grund och botten tycker jag att de politiska kommentatorerna har en viktig roll att spela, säger Strandhäll, som framhöll behovet av sammanhang och tolkning i ett medieklimat med snabba nyheter, desinformation och sociala medier.

Beatrice Ask tycker att kommentatorerna har brett ut sig för mycket och att de delvis ägnar sig åt fel saker.

– Som tittare vill jag hellre höra vad någon säger än att få en kommentar om vad någon tror att de tänker, säger Beatrice Ask.

– De ägnar sig väldigt mycket åt spelteori, de ägnar sig åt att tolka, det är som moderna spåkärringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.