Riksdagspartierna splittrade i frågan om migration

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens migrationspolitiska möte där riksdagens alla partier deltog vill Sverigedemokraterna och Moderaterna att Socialdemokraterna ska tydliggöra sin ställning i frågan. Men Socialdemokraterna tycker att partiet är tydligt.

– Jag satt på mötet och de hade möjlighet att ställa alla frågor till mig, men det gjorde de inte, säger Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Rikard Larsson.

De politiska partierna står långt ifrån varandra när det gäller migrationspolitiken. Medan Moderaterna och Sverigedemokraterna vill tala om volymer vill till exempel Vänsterpartiet tala om permanenta uppehållstillstånd och möjligheter till familjeåterförening. Hur Sveriges migrationspolitik kommer att se ut beror mycket på vilken sida som Socialdemokraterna kommer att välja.

– Socialdemokraterna uttrycker inte någon uppfattning. De är ändå nyckeln till om det ska gå i den ena eller andra riktningen. Jag tycker det är dags för socialdemokraterna att visa om man vill ha mer eller mindre invandring, säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Även Moderaternas migrationspolitiska talesperson håller med.

– Efter mötet har det har blivit tydligare var majoriteterna ligger. Det gör mig oroad, men med det sagt så hänger väldigt mycket på var Socialdemokraterna landar, säger Maria Malmer Stenergard (M).

V: Vill se en amnesti

En av frågorna som diskuterades under dagens möte var amnesti för de unga människor som berördes av den tillfälliga gymnasielagen. Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet menar att det inte finns ett parlamentariskt stöd för det, men tillägger:

– För Centerpartiet är viktigt att regeringen hanterar de problem som uppstått för de ungdomar som har kommit i kläm med anledning av gymnasielagen.  

Vänsterpartiet å sin sida vill se en amnesti.

– Jag förde fram från Vänsterpartiets del att vi vill se en solidarisk och realistisk flyktingpolitik och att vi därför behöver både permanenta uppehållstillstånd och möjligheter för familjeåterförening. Självklart tog jag också upp frågan om amnesti, vi ser att en massa ungdomar har kommit i kläm, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för partiet.

Även om Miljöpartiet inte talar om en regelrätt amnesti vill de se politiska förslag för unga som omfattades av gymnasielagen.

– Vi vill se en lösning som gör att de som omfattas av gymnasielagen och har rotat sig i Sverige ska få möjlighet att fortsätta sina liv här, säger Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

S: Emot amnestier

Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Rikard Larsson håller inte med om att partiet inte har varit tydligt med sina ståndpunkter.

– Om vi nu ska sätta oss ner och ta fram ny lagstiftning som har bred förankring i riksdagen så tror jag inte att det bara handlar om frågan om mer eller mindre invandring, utan då måste man ta ett seriöst tag om alla delar av frågan: Hur uppehållstillstånd ska se ut, hur långt det ska vara, hur det ska se ut med anhöriginvandring. Där har vi presenterat våra ståndpunkter.

Socialdemokraterna är principiellt emot amnestier.

– Vi tycker att när man pratar om skyddsgrunderna så är det ett individuellt beslut. En amnesti skulle ändra på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.