V, S, MP och L är för en minskad köttkonsumtion – M, SD, C och KD vill inte jobba för en minskad köttkonsumtion. Foto: TT

Partierna splittrade om köttkonsumtionen

Uppdaterad
Publicerad

Partierna är oeniga om Sverige bör minska köttkonsumtionen. Hälften vill se en minskad konsumtion medan den andra hälften inte håller med. Samtidigt pekar ny forskning återigen ut köttet som en stor klimatbov som vi måste dra ned på för att kunna nå EUs klimatmål.

Frågan om kött i politiken fick nytt liv när jordbruksminister Sven-Erik Bucht uttalade sig om köttkonsumtion i Sveriges Radios Ekot där han menade att det inte finns något miljöproblem med köttkonsumtionen i Sverige.

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort tycker fyra av våra åtta riksdagspartier, däribland Sven-Erik Buchts eget parti Socialdemokraterna, att vi bör minska köttkonsumtionen.

”Konstigt att det är så heligt”

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna är för en minskad köttkonsumtion.

– Jag tycker att det är konstigt att just det vi äter är så heligt och där får vi inte förslå ett enda förslag, säger Jens Holm, miljöpolitisk talesperson (V).

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill inte minska köttkonsumtionen i Sverige.

– Vi vill använda oss utav mer etiskt kött och mer kött som är uppfött på ett sätt som vi föder upp djur i Sverige. Generellt tycker jag inte vi ska påverka vad människor har på sina tallrikar, säger Eskil Erlandsson, riksdagsledamot och före detta jordbruksminister (C).

Veggo-dag i skolan får forskningsstöd

På Utsäljeskolan i Huddinge kommun serverar de vegetarisk mat en gång i veckan för att ta hand om klimatet.

– Barnen brukar fråga varför får vi vegetarisk mat och varför blandar ni in grönsaker i kötträtterna, då säger vi att det är för att vi tänker på klimatet, säger Christian Burgi, skolrestaurangchef på Utsäljeskolan.

Det man gör på skolan får nu stöd i ny forskning från Chalmers tekniska högskola och Sveriges tekniska forskningsinstitut som visar att förbättrad teknik inom jordbruket bara kan ta oss halva vägen till klimatmålet.

– Det som behöver göras är en ganska påtaglig minskning av nötköttet och till viss del mejeriprodukterna, säger David Bryngelsson, forskare på Chalmers tekniska högskola.

Inte bara konsumenters ansvar

Svenskar äter cirka 18 kilo nötkött per person och per år, och enligt forskningsrapporten från Chalmers måste det mer än halveras för att nå klimatmålen. Ansvaret för den minskningen lägger han inte bara på konsumenterna själva.

– Konsumentperspektivet är komplicerat, det finns så mycket att ta hänsyn till. Klimatfrågorna måste lösas på politisk nivå, säger David Bryngelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.