Hör Kerstin Hesselgren, en av Sveriges första riksdagskvinnor, berätta i en gammal intervju hur hon drev frågan om barnmorskornas löner. Foto: SVT/Första fem

Riksdagspionjärernas första kamp: Barnmorskornas löner

Publicerad

De första kvinnorna i riksdagen var bara fem och tillhörde helt olika ideologier. Men när det kom ett förslag om att sänka barnmorskornas löner valde de att gå ihop över partigränserna. Och deras expertis skulle visa sig viktig.

– De fick förklara för riksdagsledamöterna hur det egentligen var att arbeta som barnmorska, säger Camilla Norrbin, historiker, i dokumentären Första fem.

De första fem riksdagskvinnorna i Sverige valde trots sina ideologiska skillnader att samordna sig när riksdagen föreslog en lönesänkning för barnmorskor.

– Det fanns ju några kvinnor i riksdagen som förmodligen var några av landets mest insatta i barnmorskornas villkor, skulle jag säga. Det var Bertha Wellin, som hade stenkoll på alla sjuksköterskor och det var Kerstin Hesselgren som var yrkesinspektris sedan innan, säger Sara Heyman, journalist, i dokumentären Första fem.

”Smular sönder argumenten”

Barnmorskorna hade en liten fast lön och ett lönetillägg, som statsutskottet ville minska med 50 kronor. Ett av argumenten för en lönesänkning var att barnmorskorna kunde utföra andra tjänster, som skurning och tvätt. Kerstin Hesselgren upplyste då övriga riksdagen i sitt anförande om att barnmorskor inte fick arbeta med sina händer på det sättet. De var tvungna att hålla händerna hela och rena.

– De smulade sönder de här argumenten på flera ledder skulle jag säga, säger Sara Heyman.

Riksdagskvinnornas argument vägde tungt och de vann omröstningen.

Dokumentären “Första fem – pionjärerna som tog plats i riksdagen” sänds i SVT1 den 14 september klockan 21:00 och finns redan nu att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.