Kungahusets babyboom väcker frågor om statligt anslag. Foto: TT

Riksdagspolitiker vill begränsa anslaget till kungahuset

Uppdaterad
Publicerad

Anslaget till kungahuset måste begränsas när kungafamiljen växer, det skriver representanter från alla riksdagspartier utom V och SD på SvD Debatt idag. Politikerna befarar annars att kungahusets legitimitet och förtroende står på spel.

Ledamöter i riksdagens konstitutionsutskott för Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att de har enats om att tillsätta en parlamentarisk utredning som bland annat ska se över hur anslagen till kungafamiljen ska förhindras från att skena.

Oroliga för kommande generation

Idag består kungahuset av 15 personer, varav 11 har arvsrätt till tronen, men det är framför allt nästa generations potentiella utökning som de sex riksdagspolitikerna är oroade för.

”I nästa generation kan man förvänta sig ännu fler arvsberättigade personer. Om alla dessa personer ska agera som officiella företrädare för Sverige handlar det alltså om en relativt stor grupp personer som skulle bedriva verksamhet som finansieras av riksdagens anslag till hovet”, skriver de och menar att det är något som skulle riskera att undergräva kungahusets legitimitet och förtroende.

Färre ska kunna göra anspråk på statsbudgeten

Därför vill ledamöterna, i samråd med hovet, utreda hur utformningen av riksdagens anslag till hovet kan bidra till att kungahusets officiella åtaganden främst utförs av ett begränsat och definierat antal i varje släktled.

Bara de, menar ledamöterna, ska kunna göra anspråk på finansierade åtgärder via statsbudgeten.

Hänvisar till andra monarkier

”Vi är övertygade om att en avgränsning av antalet medlemmar av kungahuset som utför officiella uppdrag är ett sätt att vårda statschefsämbetet”, skriver riksdagspolitikerna och passar på att påpeka att det i flera andra monarkier i Europa har förts och förs en liknande diskussion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.