Live

Riksmötets öppnande

I dag äger riksdagens öppnande rum vilket markerar starten på den politiska hösten i riksdagen.

I dag äger riksdagens öppnande rum vilket markerar starten på den politiska hösten i riksdagen.

Riksmötets öppnande

Pinnat inlägg

Partiledare räknar med spännande höst

Flera partiledare ser en spännande politisk höst framför sig:

- Det kommer att bli oerhört komplicerat att få igenom en statsbudget och det kommer att prägla den här hösten, säger Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar till TT.

Centerpartiet släppte fram Löfven som statsminister efter sommarens regeringskris.

- För att vi ska göra det igen så behöver den överenskommelse vi har med S genomföras de kommande månaderna. Sedan får vi vänta och se vem som tar över efter Löfven som S-ledare och hur den personen väljer att ta S framåt, säger C-ledaren Annie Lööf.

(TT)

Nu är regeringsförklaringen uppläst. Ceremonin avslutas med att ledamöterna sjunger nationalsången och därefter tågar alla ut från kammaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kungens tal i riksdagen.

Statsministern presenterar regeringsförklaringen

Statsminister Stefan Löfven fokuserade på regeringens prioriteringar: jobben, klimatet, välfärden och tryggheten när han läste upp regeringsförklaringen.

Han inleder med att ta upp att ta upp hundraårsjubileet av den lika och allmänna rösträtten.

- Demokratin kan inte tas för given, den börjar och slutar med oss människor. samhällsbygget är aldrig färdigt, säger Löfven och fortsätter;

- Rasismen hör inte hemma i Sverige. Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot rasism.

Han fortsatte sedan med att fokusera på jobben.

- Jobben tar Sverige framåt efter pandemin. Nu sker den största frihets- och trygghetsreformen på svensk arbetsmarknad, säger Löfven.

Han gick sedan in på klimatet och kallar det för vår tids ödesfråga.

- Sverige ska pressa ner utsläppen och bli världens första fossilfria välfärdsland. Den gröna industriella revolutionen har bara börjat, säger Löfven.

Han tog också upp den infekterade frågan om strandskyddet.

- Det ska bli enklare att få bygga strandnära i landsbygdsområden, det lokala inflytandet över strandskyddet ska öka och strandskyddet ska förstärkas i starkt exploaterade områden, säger Löfven.

Han tog även upp frågan om friskolor.

- Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever. Därför behövs en gemensam antagning och mer rättvisa urvalsregler. Kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor. Det ska avspeglas i finansieringen, säger Löfven.

På begäran av talman Andreas Norlén har kung Carl Gustaf nu förklarat riksmötet 2021/22 öppnat. 

- Även om ni sitter mer spridda än vanligt är jag glad att samtliga ledamöter nu åter kan samlas här i riksdagens kammare. Vi är många som hoppas att dagens ceremoni ska vara ytterligare ett steg mot en mer normal tillvaro, säger kungen.

Han avslutar med att önska ledamöterna kraft mod och visdom i sitt arbete.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och pris Daniel går in i riksdagens kammare följt av statsminister Stefan Löfven och talmännen.

Därefter sjunger de ledamöter som vill kungssågen.

Näst på tur är framförandet av Duvemåla hage av Tuva B Larsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se när drottning Silvia och kung Carl Gustaf anländer.


Finansminister Magdalena Andersson (S) samtalar med Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Per Bolund och utrikesminister Ann Linde (S) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande. Foto: TT

Nu anländer kungen och drottningen samt kronprinsessan Victoria och prins Daniel till riksdagen

Centerpartiets ledare Annie Lööf och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som sällan håller med varandra i debatter tycks ha ett trevligt samtal i kammaren i väntan på riksmötets öppnande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsminister Stefan Löfven (S) anländer, som en av de sista på plats.