• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bassem Nasr (MP): ”Väldigt beklagligt” att rikspolischefen inte kommer och svarar på våra frågor.

Rikspolischefen kallas inte till utskottet

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet i justiteutskottet har beslutat att inte kalla upp rikspolischef Anders Thornberg efter skandalerna inom polisledningen.

M, KD, L och SD är tillsammans med S och C emot att kalla upp Thornberg till jutiteutskottet. Det framkom under utskottets möte på tisdagen. Anledningen är att de vill låta utredningarna ha sin gång, kring polisledningens hantering när den tidigare rikspolischefen Mats Löfving tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef på Noa.

– Det är en beklaglig situation som uppstått. Men insynsrådet har inte mandat att göra något formellt mer än att säga att vi förväntar oss att detta löses snabbt och korrekt, sa Helena Vilhelmsson (C) tidigare till SVT Nyheter.

Kritiken mot polisledningen

V och MP var för

Det var Miljöpartiets ledamot som kom med förslaget och endast Vänsterpartiet hakade på.

Gudrun Nordborg, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson sa till SVT Nyheter före jutitieutskottets möte att hon skulle följa Miljöpartiets linje, om att kalla upp rikspolischefen Anders Thornberg till utskottet för att svara på frågor.

– Jag tror att det kan vara viktigt att vi kallar rikspolischefen till utskottet för att markera, som jag ser det i alla fall, att det här är något väldigt allvarligt. Både i det enskilda fallet, vad det i värsta fall också visar, att man inte hanterar kvinnors situationer på tillräckligt allvar inom myndigheten, varken i sin utredande verksamhet eller som arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet