Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischefen berättar om påskupploppen: ”Ett misslyckande” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rikspolischefen om påskupploppen: ”Värre än Göteborgskravallerna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hade underrättelseuppgifter om att det skulle kunna bli våldsamt i samband med protester mot högerextreme politikern Rasmus Paludans sammankomster i Sverige under påskhelgen. Men inget som pekade på att det skulle bli så omfattande som det blev, menar rikspolischefen Anders Thornberg till SVT Nyheter.

Särskilda åklagarkammaren utreder polisen för arbetsmiljöbrott efter påskhelgens upplopp där många poliser skadades. Det meddelade åklagaren Anders Hirsch under onsdagen.  Av över 300 inkomna tillbud har 186 klassats som allvarliga eller mycket allvarliga arbetsmiljöhändelser.

– Den omfattningen har vi aldrig sett tidigare. När vi gick igenom det här tyckte vi det var viktigt att någon utomstående gör en bedömning, säger rikspolischef Anders Thornberg till SVT Nyheter.

Inte tillräckliga underrättelser

Tidigare i maj rapporterade Ekot och TV4 om att polisen hade vissa underrättelseuppgifter att det kunde bli våldsamheter i samband med protester mot högerextreme politikern Rasmus Paludans manifestationer i Sverige. Rapporten kom sju veckor innan den våldsamma påskhelgen och varnade för att personer ur ”kriminella miljöer” kunde dyka upp.

”Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck)”, skev polisens nationella underrättelseenhet i rapporten.

”Ett misslyckande”

Rikspolischefens uttalande efter påskhelgen om att polisen inte hade tillräckliga underrättelseuppgifter har därför varit föremål för diskussion och Thornberg har i efterföljande intervjuer förtydligat vad han menat.

– Det fanns underrättelser om att det skulle kunna bli ordningsstörningar och enstaka våldshändelser. Samtidigt beskrev det inte det besinningslösa våldet, att vi skulle mötas av dödligt våld och sten på så många platser i Sverige. Det här har inte polisen mötts av i modern tid, jag skulle vilja påstå att det här är mer omfattande än vad det var under Göteborgskravallerna 2001, säger Thornberg.

Har ni brustit i ert underrättelsearbete?

– Det är ett misslyckande för samhället att det kan bli ett sådant angrepp på staten och demokratin. Det är ett misslyckande för polisen att vi inte kunnat förutse det. Vi tog höjd för det vi kände till men uppenbarligen hade vi inte tillräckliga resurser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet