Foto: TT

Rikspolischefen vill ha 1.000 poliser till

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischef Dan Eliasson uppger i dag för SVT Nyheter att polisen behöver förstärkas med ytterligare 1.000 tjänster.

– Om vi tittar på hur Sveriges befolkning ser ut att öka – ska vi bara öka proportionellt inom polisen så rör det sig om tusen poliser ungefär. Men jag utesluter inte att det behöver vara fler, säger Dan Eliasson till SVT Nyheter.

Tidigare under dagen hade han kallats till justitieutskottet där han informerade ledamöterna om flera aktuella frågor, bland annat om anlagda bränder på flyktingboenden, flyktingströmmar och det ökade terrorhotet. I samband med det utfrågades han om resurser och han påtalade då behovet av fler poliser.

– Vi i moderaterna har tidigare påtalat att det behövs fler poliser så jag är nöjd med att rikspolischefen har en liknande åsikt, säger justitieutskottets orförande Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

Polisen utreder just nu hur mycket pengar man behöver de kommande åren och ska i januari 2016 lämna in sina bedömingar till regeringen.

I dag finns det cirka 20.000 poliser och förutom de ekonomiska behoven handlar det också om i vilken takt polisens rekryteringar måste ske. Polisutbildningen är 2,5 år samtidigt som många poliser är äldre och ska gå i pension.

– I januari kommer vi att kunna vara mer specifika när det gäller resursbehoven, säger Dan Eliasson.

Behöver ni inte ökade resurser också på kort sikt ?

– Ja det skulle vi behöva, men det är svårt. Vi funderar på till exempel att försöka få in pensionerade poliser och eventuellt ta in civil personal som kan sköta passhantering för att få ut mer poliser i tjänst.

– Men med befolkningsökning, asylbränder, gränskontroller, en ganska dramatisk ökning av flyktingströmmar till Sverige så blir läget annorlunda och då måste vi inom svensk polis anpassa oss, kostymen måste bli större, säger Dan Eliasson.

Har vi tillräckligt många poliser i Sverige idag för att klara alla uppdrag?

– Idag har polisen en ansträngd situation, dels på grund av det förhöjda terrorhotet, dels att vi för första gången sen 1994 har inre gränskontroll i Sverige. Blir det här långvarigt måste vi föra en diskussion om polisens resurser, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Hur många fler poliser anser du att det behövs?

– Det kan inte jag svara på. Idag har vi de poliser som vi behöver, vi har aldrig satsat mer pengar på polisen än vi gör idag. Om vi skulle fatta beslut idag så har vi poliser tidigast om tre år. Ska vi klara den akuta situationen handlar det om helt andra åtgärder.

När ser du att ni bestämmer er för att utbilda fler poliser då?

– När nästa ekonomiska rapport kommer från polisen, då ska vi sätta oss ner och diskutera polisens resursbehov i lugn och ro.

Rättsväsendet fick i år drygt 40,8 miljarder kronor varav 21,1 miljarder gick till Polismyndigheten.

Säkerhetspolisen är inte inräknad i Polismyndigheten utan fick drygt 1,1 miljarder kronor av rättsväsendets budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer