Foto: SVT

Riksrevisionen: Fler grupper i full arbetslöshet

Publicerad

De skärpta reglerna för deltidsarbetslösa här lett till att många gått till heltidsarbetslöshet i stället för, som det var tänkt, heltidsarbete. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Som SVT tidigare berättat har de som deltidsarbetande som får ersättning från a-kassa nästan halverats sedan regeringen stramade åt ersättningssystemet 2008.

Riksrevisionen uppger i en rapport att även om det blivit fler som jobbar heltid har effekten av regeringens åstramningsåtgärder också blivit att det är fler som är arbetslösa på heltid. 

År 2008 stramade regeringen upp reglerna för deltidsarbetslösa – och numera får du som mest deltidsstämpla i 75  dagar mot tidigare 300 dagar.

De nya reglerna skulle få fler personer att arbeta heltid och staten hoppades också kunna spara uppemot 8 miljarder under åren 2008-2010.

Nu har effekterna av åstramningen av ersättning till deltidsarbetslösa granskats av Riksrevisionen.

Enligt Riksrevisionen har regeringens reform lett till en besparing om omkring sex miljarder mot förväntade åtta miljarder kronor.

Fler arbetslösa på heltid

Och även om regeringens reform innebär att fler går från deltid till heltidsarbete har ersättningsreformen också lett till att fler gått till att ha blivit arbetslösa på heltid. 

– Effekten av reformen är att man har lyckats att få en del av deltidsarbetslösa upp i full sysselsättning. Men å andra sidan har vi sett andra grupper som går upp i full arbetslöshet, säger riksrevisor Claes Norgren på Riksrevisionen.

Särskilt sårbara är enligt Riksrevisionen de som jobbar mindre än två och en halv dag i veckan. De fortsätter fortsätter att vara deltidsarbetslösa samtidigt som de är utförsäkrade.

Riksrevisionen anser att regeringen borde satsa på exempelvis utbildning för dem som jobbar mindre än 50 procent för att minska deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer