Foto: TT

”Rimlig vinst får finnas kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen rasar över utredningen om vinster i välfärden och ser Vänsterpartiets hand bakom direktiven. Men Miljöpartiet menar att det är klassisk MP-politik.

Alliansen är inte överraskande kritisk till direktiven. Mest så Centerpartiets Annie Lööf (C) som konstaterar att de ”doftar 1970-tal”:

– Det är så man baxnar när man hör hur Stefan Löfven går fram för att förbjuda vissa driftsformer bara för att han inte gillar dem, säger centerledaren till TT.

Moderaternas Peter Danielsson uttrycker sig försiktigare och konstaterar att det är nästan två år innan utredningen ligger klar. Men han är ändå bekymrad:

– Ett av problemen är att det är Vänsterpartiet som är med och tillsätter utredningen och vi vet ju att Vänsterpartiet har en ganska extrem uppfattning i de här frågorna. Vi är oroliga för att om Vänsterpartiet får stort inflytande i utredningen, så kommer det att hämma människors möjligheter att fatta beslut om sin egen vardag, säger han.

Miljöpartiet nöjt

Branschorganisationen Vårdföretagarna har uttryck förvåning över att Miljöpartiet kunnat gå med på direktiv som också syftar till att begränsa eller åtminstone starkare reglera förutsättningarna för små privata vårdgivare.

Men Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson tycker att direktiven är i linje med vad partiets kongress tidigare uttryckt:

– Jag utgår från att små vårdföretagare vill utveckla en verksamhet som man brinner för. Går man in i välfärdsföretag med viljan att göra en väldigt stor vinst och att det är det huvudsakliga syftet så blir det inte så enkelt, säger hon men tillägger att hon inte vill föregripa utredningen vad gäller vilka nivåer av vinster som kan accepteras.

”Rimlig vinst ska få finnas kvar”

Ett problem med vinster för småföretag är att företagaren själv under perioder av uppbyggnad ofta kan leva snålt och plocka ut mycket lite lön, för att sedan när bolaget har kommit igång, ta igen detta tapp. På frågan om detta kommer att bli möjligt framgent svarar Janine Alm Ericson:

– Det är just för att få svar på sådana frågor som vi tillsätter den här utredningen. Från Miljöpartiets sida har vi en ambition att bra välfärdsföretag med bra verksamhet och hög kvalitet och rimlig vinst ska få finnas kvar.

På frågan om hon ser Vänsterpartiets inflytande över utformandet av direktiven som något problematiskt, svarar hon:

– Det har jag svårt att uttala mig om. Från Miljöpartiets sida har kongressen beslutat ungefär det som nu finns i direktiven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer