Risk att kriminella får nya idéer på ungdomshem: ”Kan inte utesluta att man tipsar varandra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har intervjuat ”Simon” som varit kriminell sedan han var 12 år. Han säger att han inte räds straff och att han på ungdomshem får nya brottsidéer. I Aktuellt gästade Jan-Eric Josefsson, vikarierande generaldirektör på Statens institutionsstyrelse.

I reportaget säger Simon: ”Det är kriminaliteten, som vi på avdelningen har gemensamt, man kommer på nya idéer när det gäller brott”. Hur ser du på det?

– Det är naturligtvis en konsekvens av att vi placerar ungdomar som är dömda för olika typer av brott på samma ställe. Skillnaden mellan oss och Kriminalvården är att vi försöker placera ungdomar i mindre grupper, säger Jan-Eric Josefsson, vikarierande generaldirektör på Statens institutionsstyrelse.

Vad gör ni för att behandlingen inte ska bli ett slags ”fortbildning”?

– Vi kan inte utesluta att man tipsar varandra om saker. Men man ska vara medveten om att det gäller en åldersgrupp där man är som mest brottsaktiv. Tanken är att vi ska gå emellan, men under dygnets alla 24 timmar kommer vi inte att kunna ha en personal i omedelbar närhet hela tiden.

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter