Barkarbystaden i Stockholmsförorten Järfälla fortsätter att växa. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Analys: Börjar inte försäljningen komma i gång kan det gå riktigt illa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den stora frågan i höst är om den kris som nu finns för nybyggda bostadsrätter på vissa orter i Sverige kommer att sprida sig till resten av landet. För börjar inte försäljningen av nybyggda lägenheter komma i gång kan det gå riktigt illa.

Jan Nylander

Ekonomireporter

Att vandra runt i Stockholmsförorten Järfälla en söndag är en spännande upplevelse. Jag träffade en familj som precis höll på att flytta in i sin nyköpta trea.

– Priset var på 3,8 miljoner kronor, men vi betalade 2,9 miljoner kronor, berättade mannen i familjen för mig. 

Var det ett klipp? Ja, det är först om några år som vi kan ge svaret.

För i Järfälla som på en rad andra orter i Sverige har det byggts många bostadsrätter och flera är på gång. Projekten startades i en tid då priserna var på väg upp och de företag som byggde bostadsrätter tjänade grova pengar.

Men för ett år sedan började det bli allt svårare att sälja nyproduktion och det senaste halvåret har försäljningen stannat av. Det gör att det har byggts upp ett stort överskott av bostadsrätter vilket förstås pressar priserna.

Lägenheter reas ut

Ännu värre sits har de företag som nu håller på att färdigställa sina projekt om de sitter med osålda lägenheter. Vi besökte ett projekt som HSB har i Järfälla där inflyttningen börjar om några veckor och där det i stort sett varit omöjligt att sälja de största lägenheterna: treor och fyror.

Fortfarande är 25 av 85 lägenheter osålda. Och HSB:s ledning liksom så många andra bostadsutvecklare satt med följande dilemma: rea ut lägenheterna eller själva ta över lägenheterna och vänta på bättre tider.

HSB har valt att försöka rea ut lägenheterna och har sänkt priserna med upp till 21 procent. Frågan är förstås om det räcker och när jag pratar med chefen för HSB Bostad Jonas Erkenborn, säger han att HSB kommer att ta sitt ansvar och lyckas man inte sälja av lägenheterna då tas de över av organisationen. HSB kommer då att hyra ut lägenheterna i väntan på bättre tider och det kan ta flera år.

Byggandet fortsätter

För i Järfälla och speciellt i Barkabystaden fortsätter byggandet. Vissa företag som Veidekke och Ikano har precis som HSB sänkt sina priser men så finns det företag som Peab som fortsätter att försöka sälja sina lägenheter till den tidigare prisnivån. Jag har pratat med mäklare som säger att det är i stort sett omöjligt att ta ut priser på 50 000 kronor till över 60 000 kronor kvadratmetern som Peab vill ha.

Jag har försökt få en intervju med de ansvariga på Peab som inte vill svara på SVT:s frågor. Det enda jag får är ett mail där bolaget säger att lyckas man inte sälja så kommer företaget i så fall att själva ta över de osålda lägenheterna.

Det kan bli en mycket dyrbar affär. För i HSB:s fall står nu 70–80 miljoner kronor på spel. Så stort är värdet på de osålda lägenheterna och som HSB i så fall måste punga ut med centralt till bostadsrättsföreningen. Visserligen kan HSB kanske få tillbaka pengarna så småningom när tiderna blir bättre men det är ändå något som kommer att belasta organisationen finansiellt.

Dystert scenario

För HSB är detta något som organisationen kan bära. Värre är det för många av de mindre bostadsutvecklare som lockats att ge sig in på marknaden de senaste åren. De har inte de finansiella muskler som krävs och då är risken stor att det blir bostadsrättsföreningen som får ta smällen och i vissa fall tvingas i konkurs.

Det är alltså ett dystert scenario som väntar på en rad ställen i Sverige där det byggts för mycket som Stockholm, Göteborg, Örebro och Uppsala för att bara ta några exempel. Men för balansens skull ska nämnas att på många håll i Sverige ligger priserna kvar på samma nivå än så länge.

Frågan är då förstås vad som händer senare i höst om inte efterfrågan kommer i gång och allt fler byggföretag tvingas rea ut sina lägenheter och vi kanske får se de första konkurserna. Kommer då krisen att sprida sig till resten av landet?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.