Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CEV). Foto: Anders Wiklund/TT

”Riskerar att radikalisera ytterligare en generation”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige riskerar att se en ny generation extremister om myndigheter och kommuner misslyckas med omhändertagandet av barn till så kallade IS-återvändare. Det säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE). 

I dag samlade Center mot våldsbejakande extremism ett 40-tal kommuner som kan tvingas, eller redan tvingas, hantera människor som rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

På plats i Stockholm fanns även representanter från bland annat Utrikesdepartementet och Polismyndigheten.

”En god vilja”

Till största del handlade mötet om att ge kommuner stöd kring hur de kan hantera frågan. Från CEV:s sida tycker man att kommunernas agerande ofta får för stort fokus i debatten.

– Det pratas ofta om att kommunerna är oförberedda och saktfärdiga. Jag tycker att det finns en god vilja hos kommunerna. säger Jonas Trolle. 

Han menar att kommunerna måste få bättre stöd i frågan, dels från andra myndigheter och dels från aktörer med expertkunskaper.

– Den största utmaningen ligger i att få kommunerna att inte känna sig ensamma, säger han.

Ser klara risker

I ett debattinlägg i dag skriver Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S) att det finns lagligt stöd för att omhänderta barn till de som rest för att ansluta sig till IS.

Om den typen av åtgärder misslyckas kan det få förödande konsekvenser på lång sikt, menar Jonas Trolle. 

– Det riskerar att radikalisera ytterligare en generation, säger han. 

Han menar också att ett sådant omhändertagande måste prövas från fall till fall.

– Det finns många aktörer med god erfarenhet om att ta hand om barn från traumatiserande miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.