Foto: TT

Roamingavgifterna försvinner i EU

Uppdaterad
Publicerad

Från juni 2017 försvinner roamingavgifterna för den som är ute och reser i EU sedan medlemsländerna och EU-parlamentet i natt nått en uppgörelse i den segdragna frågan.

Den förhandlingskompromiss som nu har uppnåtts är en del av ett omfattande telekompaket som EU-kommissionen lade fram redan 2013, men som sedan dess har fastnat i stor oenighet bland medlemsländerna.

Slutresultatet innebär att roamingavgifterna först sänks i ett första skede från den 30 april 2016 varpå de helt slopas sommaren därpå. Operatörerna kommer dock fortfarande att kunna ta ut avgifter för att ”förhindra missbruk” – vilket bland annat inkluderar roaming i annat syfte än tillfälligt resande.

”Till exempel om en kund köper ett sim-kort i ett annat EU-land där inrikespriserna är lägre för att använda det i hemlandet; eller om kunden permanent håller sig utomlands med ett abonnemang från sitt hemland”, förklaras i ett uttalande från EU-kommissionen.

Nätneutralitet

I uppgörelsen ingår även nya regler om nätneutralitet, som begränsar internetleverantörernas möjlighet att erbjuda vissa kunder bättre kvalitet och snabbare hastighet.

Från Lettland, vars halvårslånga ordförandeskap i EU nu avslutas, hörs dock glada rop.

Det här är en stor framgång för EU och det lettiska ordförandeskapet”, konstaterar transportminister Anrijs Matiss.

Kundkontakter

Thomas Moe, Telia Sonera-gruppens roamingchef, välkomnar beskedet.

– Man har diskuterat det här länge nog. Det känns skönt att man börjar närma sig den slutliga lösningen för hur roaming ska hanteras inom EU.

Telia Sonera har velat se en långsiktig lösning för att få ner priserna.

– Vi tror att det är bättre med en reglering som är mer långsiktig. Det blir lättare för kunderna att förstå vad som gäller.

Thomas Moe tror att roamingavgifternas försvinnande i EU också kommer att underlätta Telia Soneras kontakt med kunder.

– De flesta kunder reser kanske en gång per år och har inte tid eller lust med vad som gäller för roaming. De är mer fokuserade på att resa.

Välkomnas av IT-ministern

Även Sveriges IT-minister Mehmet Kaplan (MP) är nöjd.

– Vi har sagt att det är viktigt att nå en bred överenskommelse som innebär att vi faktiskt kan få den här frågan på plats. Det här är ett resultat som ligger mycket nära det som vi ville.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.