Rödgröna vill utreda värnplikt

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen säger nej till regeringens förslag om frivillig militär grundutbildning. De rödgröna har i stället enats om att frågan ska utredas ännu en gång. Därmed har ytterligare en konfliktfråga lagts till handlingarna.

De rödgröna vill att en översyn av det frivilliga personalförsörjningssystemet görs efter ett år om de kommer till makten.

Någon treenighet har tidigare inte funnits i den rödgröna oppositionen. Miljöpartiets Peter Rådberg, som sitter i försvarsutskottet, har lovordat förslaget om ett försvar byggt på frivillighet.

”Måste kompromissa”

-Vi måste kompromissa. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ju behålla plikten och vi vill inte det. Kompromissen blir att efter ett år så utreder vi det här, sade Rådberg.

Försvarets rekrytering av personal bygger i dag huvudsakligen på totalförsvarsplikt. Miljöpartiet har länge drivit att värnplikten ska bli frivillig men vill nu alltså att regeringens förslag avslås av riksdagen.

-Miljöpartiet har inte svängt. Men vad vi kommer att göra är att utvärdera det här. Jag satt själv med i pliktutredningen och röstade för borgarnas förslag, så det är ganska klart vad vi tycker. Men sedan har vi gått med på att man ska utvärdera ändå och det tycker jag är rimligt, sade Rådberg.

Besparing eller ej?

Oppositionen anser att ett yrkesbaserat försvar riskerar att bli betydligt dyrare. Men enligt försvarsminister Sten Tolgfors tyder det mesta tvärtom på att det blir både billigare och effektivare med frivillig rekrytering, än dagens rekrytering med plikt.

-Vi vill spara två miljarder kronor på försvaret och då får man se över hela försvarsbudgeten. Skulle det yrkesmässiga försvaret kosta några kronor extra så skulle man kanske kunna plocka dem från något annat konto, sade Peter Rådberg.

Majoriteten i försvarsutskottet sade på tisdagen ja till regeringens förslag om att värnpliktsutbildningen ska ersättas med frivillig militär grundutbildning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.