Romer räds myndigheter – särskilt polisen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kommissionen mot antiziganism bär många romer på stark misstro mot myndigheter.
– Man upplever att man inte kan vända sig till myndigheter med de problem man stöter på i samhället, säger Heidi Pikkarainen, huvudsekretetare i kommissionen.

Hösten 2013 avslöjades det att Malmöpolisen fört register över romer – det blev startskottet för den kommission mot antiziganism som inrättades 20 mars förra året.

– Väldigt många romer har en befogad misstro mot myndigheter, att man upplever att man inte kan vända sig till myndigheter med de problem man stöter på i samhället, säger Heidi Pikkarainen, huvudsekretetare i kommissionen.

Känner sig misstrodda

Kommisionen har haft samtal med ett hundratal romer i hela Sverige för att få en bild av hur de upplever sin situation. Man har också granskat olika myndigheter och riktar den allvarligaste kritiken mot polisen som till exempel fortfarande går ut och efterlyser människor med ”romskt utseende”. Många romer känner ofta att myndigheter misstror dem, enligt kommissionen.

– Väldigt få av de anmälningar som romer gör går vidare i de juridiska processerna och det tycker vi är anmärkningsvärt, säger Heidi Pikkarainen.

Få ärenden går vidare

Kommisionen riktar även kritik mot DO, diskrimineringsombudmannen.

– Av de händelser som anmäls är det en försvinnande liten del som tas upp och som man går vidare med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer