Foto: TT

Romson bara vice på papperet

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen bildades i höstas fick Miljöpartiets språkrör Åsa Romson titeln vice statsminister. Trots det får hon inte hoppa in som ersättare för Stefan Löfven, skriver Dagens Nyheter

Margot Wallström är den i den rödgröna regeringen som varit statsråd längst tid. Därför är det i stället hon som kliver in om statsministern blir sjuk eller är borta av någon anledning. Denna policy skiljer sig från hur det var i de borgerliga regeringarna 2006-2014, då först centerledaren Maud Olofsson och därefter Folkpartiets ledare Jan Björklund var uttalade ersättare till Fredrik Reinfeldt.

– Vi hade vid ingången till regeringsförhandlingarna inga propåer om att få en ställföreträdarpost. Det var viktigare för oss att få tydliga ansvarsområden och en samarbetsregering, säger Romson till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.