Foto: TT

Romson KU-anmäld för ord om val

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraten Tuve Skånberg vill att riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska granska om vice statsminister Åsa Romson (MP) var för snabbt ute med att beskriva det som att regeringen redan har utlyst ett extra val, eller nyval som Romson sade i riksdagen den 4 december.

Skånberg stödjer sig på att regeringsformen säger att ett extra val till riksdagen inte får utlysas förrän tre månader efter den nya riksdagens första sammanträde. Statsministern har gjort klart att regeringen ska utlysa valet 29 december, när tre månader gått. Men Skånberg menar att Romson redan förra veckan talade om det som ett faktum.

Att ”förespegla kammaren och allmänheten att nyval är utlyst och därför oundvikligt är att bryta mot såväl regeringsformens bokstav som anda”, skriver Skånberg i sin anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer