Språkrören: ”Vi är beredda att lämna över”

Uppdaterad
Publicerad

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin blixtinkallade till en presskonferens i dag. De meddelade att de vill sitta kvar men är beredda att lämna sina poster om de inte får starkt mandat till den kommande kongressen.

Under helgen har det väckts krav på de två språkrörens avgång, efter den senaste tidens skandaler. Under presskonferensen i dag mötte Romson och Fridolin kritiken, och sa att partiet behöver ”en nystart”.

– Det här är en allvarlig situation för vårt parti, sa Gustav Fridolin till den samlade pressen.

Miljöpartiets värderingar är starka, fortsatte han.

– Vi ska gå stärkta ur detta.

Ställer sina platser till förfogande

Gustav Fridolin gav beskedet att de två språkrören inte avgår men de är öppna för att lämna över om valberedningen anser att någon annan gör jobbet bättre. Däremot kommer man att fortsätta som ministrar.

– Vi vill fortsätta att ta ansvaret för partiet, sa Åsa Romson.

Vidare säger de att alla är välkomna i Miljöpartiet, men inte alla värderingar.

– Vi är beredda att lämna över ansvaret på kongressen om partiet anser att någon annan gör det här bättre, sa Gustav Fridolin.

En del medier skriver att språkrören nu ställer sina platser till förfogande men Gustav Fridolin förtydligar efter presskonferensen att han inte vill använda det uttrycket.

– Att säga att man ställer sin plats till förfogande har blivit ett kodspråk för att man avgår, säger Gustav Fridolin.

Och det vill ni inte?

– Nej, det vill vi verkligen inte, säger Gustav Fridolin.

”Det är kaos”

Gustav Fridolin och Åsa Romson upprepade flera gånger att man vill gå stärkt ur krisen och att man anser att värderingarna ligger fast – men man behöver en intern diskussion och behöver skärpa den gröna politiken.

Båda återkom flera gånger till att partiet behöver en nystart. Miljöpartiet har kongress i Karlstad om två och en halv vecka. Distrikten har fram till midnatt mellan första och andra maj på sig att nominera kandidater.

SVT Nyheters politiske kommentator Mats Knutson tror att språkrören vill visa att det är högt i tak i partiet, något som kan vara en effekt av hårt internt tryck.

– Det är kaos i Miljöpartiet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet