Foto: TT

S och MP sågar Hägglunds utspel

Uppdaterad
Publicerad

KD:s förslag för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet spelar Sverigedemokraterna i händerna. Det säger statsminister Stefan Löfven (S).  Även MP:s språkrör Åsa Romson är bestört över utspelet. – Det är fel signal att skicka att invandrare och flyktingar i huvudsak är en kostnad, säger hon.

Sänkt etableringsersättning för nyanlända, ett nytt skatteavdrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslag från säkra länder är förslagen som KD-ledaren Göran Hägglund i dag presenterade.

Långt ifrån alla partier välkomnar förslagen, både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ryter till ordentligt.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, som var den som var med och slöt partiets migrationsöverenskommelse med Alliansen under förra mandatperioden, skräder inte orden. På Twitter skriver hon: Mycket tragiskt och riktigt illa.

– När man tar över en problemformulering som ser människor som kostnader eller hot riskerar det att gynna främlingsfientliga partier och det leder till ett förpestat debattklimat som i längden försvårar för utsatta människor, säger Ferm till SVT Nyheter.

”Fel signal att flyktingar är en kostnad”

Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister Åsa Romson, är också negativ till Hägglunds utspel.

– Det är fel signal att skicka att invandrare och flyktingar i huvudsak är en kostnad. Vi vet att dels handlar det om solidaritet och medmänsklighet, men att det också handlar om en samhällsutveckling. Vill vi ha ett öppet Sverige som är med sin tid och med i en globaliserad värld, då ska vi inte se flyktingar som kostnader. Den signalen tycker jag inte man ska skicka som politiker, säger Romson till TT.

Löfven: Flyktingar vill ha arbete

Statsminister Stefan Löfven säger att Allianspartiet nu spelar SD:s invandringskritik i händerna.

– Vi har en överenskommelse om flyktingpolitiken, och om man vill ändra något tycker inte jag man ska göra det genom debattartiklar i tidningar utan det bör ske i samtal mellan partierna, säger statsminister Stefan Löfven till SVT:s reporter i Bryssel, där Löfven är för ett toppmöte.

– Sen tror jag det är fel att tro att flyktingar som kommer till oss är nöjda att leva på bidrag på 5.000 eller 6.000 kr i månaden, de vill ha arbete och det är vår uppgift att underlätta för dem att komma i arbete, allt annat är att än en gång spela Sverigedemokraterna i händerna, säger Stefan Löfven.

SD: Ett genombrott

Och Sverigedemokraterna välkomnar flera av förslagen, men kallar förslaget om olika skatteregler för svenskar och invandrare ”principiellt förkastligt.” Partiets vikarierande partiledare Mattias Karlsson kallade omedelbart till presskonferens efter att KD presenterat sina förslag om bland annat sänkt ersättning och tillfälliga uppehållstillstånd.

– I någon mening är det ett genombrott för oss, sade Karlsson.

FP och M välkomnar diskussion

Från allianskamraterna får KD dock en del medhåll, framförallt hyllar Moderaterna och Folkpartiet att frågan lyfts.

Moderaternas talesperson i migrationsfrågor, Mikael Cederbratt, skriver på sin blogg att det är ”bra att Göran Hägglund vågar ge sig in i denna debatt”.

”Jag tror vi måste agera och det snabbt. Det första är att signalera, vi hör er och förstår er oro. Sedan skall vi leverera svar, men bra svar, vilket gör att det kommer ta lite tid. (...) Jag är helt övertygad om att det för de flesta är uteslutet att inte hjälpa människor som flyr för sina liv. Får de också andra svar än stäng dörren kommer de att välja dem”, skriver Cederbratt. 

”Viktigt att snabba på integrationen”

Även Folkpartiets partiledare Jan Björklund är också försiktigt positiv till KD:s förslag, då man också inom FP arbetar för att förändra integrationspolitiken.

– Jag välkomnar diskussionen, vi håller på med ett eget arbete och kommer inom kort lägga fram ett eget program. De konkreta förslagen som KD lägger fram vill jag inte ta ställning till i dag men jag vill inte heller avfärda dem, säger han till SVT Nyheter.

Han fortsätter:

– Asylrätten måste värnas men det är också viktigt att snabba på integrationen så att de som kommer hit snabbt får egen försörjning för de gör ju också att kostnaderna för staten minskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet