Foto: TT

Romsons tabbe om 11 september en världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Vice statsminister Åsa Romsons (MP) uttalande om att terrordåden i USA den 11 september var en ”olycka” har blivit en sensationell nyhet i internationella medier.

Det var i samband med att Romson beskrev avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans politiska gärning som Romson fällde den famösa kommentaren.

”Föraktligt uttalande”

– Han har varit ordförande för unga muslimer i samband med svåra situationer som kring 11 september-olyckorna, sade Romson i SVT:s Gomorron på tisdagsmorgonen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Inte bara på sociala medier utan även i utländsk press.

New York Post kallar Romsons uttalande en ”tabbe” och Russia Today beskriver ordvalet som ”föraktligt” och påpekar att det inte var första gången som vice statsminstern uttrycker sig olämpligt med hänvisning till att hon beskrev flyktingkrisen i Europa som ”ett nytt Auschwitz”.

Bad inte om ursäkt

Times of Israel noterar att trots det flagranta misstaget vägrar Romson att be om ursäkt utan förklarar sig istället med att hon egentligen syftade på situationen för muslimerna i Sverige efter attackerna när hon talade om en ”olyckorna” och att hon är väl medveten om att det rörde sig om terrorhandlingar.

– Hon har gjort en del korkade uttalanden och man måste tänka sig för lite mer när man är minister. När hon säger ”olyckorna” så tror jag verkligen inte att det är för att hon försöker bagatellisera händelsen. Men de måste vara mer försiktiga med vad de säger. De måste köra med ägg under gaspedalen, sade pr-konsulten Paul Ronge till SVT Nyheter efteråt.

Trumps tabbe

Romson var dock inte ensam om att tabba sig vad gäller katastrofen i New York 2001. Dagen innan hade den republikanske presidentkandidaten Donald Trump blandat ihop siffrorna och kallade terrorattackerna för 7-eleven, istället för 9/11, skriver The Local.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet