Reportern Roland Zuiderveld träffar rullstolsburne Tobias Holmberg Foto: SVT

Rörelsehindrade hoppas på ny lag

Uppdaterad
Publicerad

I morgon hålls den årliga marschen för tillgänglighet över hela landet. Syftet är att skynda på arbetet med förändringen av lagen om diskriminering.

Om lagen blir verklighet, kommer otillgänglighet för exempelvis rörelsehindrade i samhället att klassas som diskriminering. Men tills dess får rörelsehindrade anpassa sig efter utbudet.

–Som det ser ut i dag så har jag endast två avgångar att välja på jämfört med normala sex avgångar, säger rollstolsburne Tobias Holmberg till SVT när han ska ta tåget till Katrineholm.

Så här ser vardagen ut för tusentals personer med rörelsehinder. Det är få tåg och bussar som i dag är handikappanpassade.

Men Förbundet För Ett Samhälle Utan Rörelsehinder (DHR) vill ändra på det.

–Vi som har funktionsnedsättningar ska självklart ha samma möjligheter, samma valfrihet och utbud som alla andra resenärer, säger Maria Johansson, ordförande DHR.

Lagförslaget vill jämställa otillgänglighet i samhället med diskriminering, men det har inte blivit verklighet eftersom regeringen är oense om hur lagen ska formuleras.

Integrationsministern Erik Ullenhag (FP) vet inte heller när lagen kan bli verklighet, trots att han själv drivit på frågan.

–Vi (regeringen) har börjat titta på kostnader och hur en lagstiftning ska utformas men min grundidé är att man ska ha den här möjligheten till tillgänglighet som enskild, säger Erik Ullenhag.

–Ju längre vi väntar, desto dyrare blir det i slutändan och desto fler människor utestängs, förklarar Maria Johansson.

Fakta

Över en halv miljon svenskar har någon form av rörelsehinder

Det finns i dag ingen lag i Sverige som säger att bristande tillgänglighet är detsamma som diskriminering – förslaget till ny lagstiftning har varit liggande i 1,5 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.