Foto: TT

Rosa mular rodnar lätt i solen

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara människor är känsliga mot solens brännande strålar. Kossors juver och hästars mular är extra utsatta och i högsommarvärmen kan det gå åt mycket solkräm på gårdar runtom i landet.

– Hästar som har känsliga mular kan få skorv på mulen och kliar lätt sönder sig. Då kan man använda solkräm. Det är inte konstigare än att man inte släpper ut små barn i solen utan att smörja dem, säger Charlie Lindberg, veterinär på försäkringsbolaget Agria.

Alla djur med tunn päls eller bar hud är känsliga för sol, men till exempel grisar lever oftast sina liv inomhus. Ekologiska grisar kan rulla sig i gyttja för att skydda sig. Mjölkkor som går ute på bete kan drabbas av soleksem på sina juver, och då gäller det att plocka fram solkrämen.

”Tycker det är ganska mysigt”

Nathalie Andersson driver en ridskola och turridning med islandshästar utanför Kungsbacka. Många av hennes hästar har eksemtäcke på somrarna för att skydda sig mot sol och insekter.

Men mularna går inte att täcka så de hästar som har ljust pigment behöver smörjas in dagligen. Nathalie Andersson använder vanlig solkräm för människor, den fungerar bra tycker hon.

– De flesta tycker att det är ganska mysigt. Man får klia dem lite där just den hästen gillar det, samtidigt som man smörjer.

Fakta: Solkänsliga djur

Visa

* Djur med ljusa pigment och tunnare päls kan få problem vid stark sol. Det gäller till exempel hästar med ljus mule, albinohästar, kor och grisar.

* Solbränna yttrar sig på samma sätt som för människor – huden blir röd och svider. De kan också få sår som kliar.

* Det händer att djur behöver avlivas på grund av skador de fått av solen, till exempel hästar som får sår som inte läker.

* Det är ovanligt att djur drabbas av hudcancer i Sverige, men i varmare länder förekommer det.

Källa: Agria (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer