En grön röst är en röst för att fälla Stefan Löfven. Foto: TT

Rött, grönt eller gult – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar råda viss förvirring kring vilka knappar riksdagsledamöterna ska trycka på i den stundande misstroendeomröstningen.

V-ledaren Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att hon ska rösta rött mot Stefan Löfven, men om hon skulle trycka på den röda knappen innebär det faktist att hon ger regeringschefen sitt stöd.

Även KD:s ledare Ebba Busch har sagt att hon ska rösta rött, trots att hon företräder ett av partierna som vill fälla Löfvens regering.

Att trycka på den röda knappen i riksdagsbänken i måndagens omröstning innebär nämligen att rösta emot det yrkande om misstroende som Sverigedemokraterna lämnade in i torsdags.

Centern trycker gult

De ledamöter som sagt sig sakna förtroende för Löfven och regeringen, dvs företrädarna för SD, M, KD och V, bör i stället trycka grönt, vilket innebär att man stödjer SD:s yrkande.

Annie Lööf har sagt att centerpartiets ledamöter kommer att rösta gult, vilket innebär att de lägger ned sina röster och ger regeringen passivt stöd. Samma resonemang för Liberalerna, som också vill leva upp till januariavtalet.

175 röster krävs

De enda som kommer ge regeringen grönt ljus lär bli MP- och S-ledamöterna, vilket betyder att de kommer trycka på den röda knappen.

Förvirrat? Ganska. Men ledamöterna har förhoppningsvis koll. Om 175 eller fler av dem trycker på den gröna knappen innebär det att en majoritet inte längre har förtroende för regeringen och statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.