Foto: TT

Populärt ogräsmedel kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

EU och WHO strider om bekämpningsmedlet glyfosat är cancerframkallande. Tillståndet för användning i EU måste förnyas före sommaren och ett eventuellt förbud skulle göra vanliga hushålls bekämpningsmedel olagliga. Det oroar även svenska lantbrukare.

– Det blir en försvåring i sättet att etablera en gröda, säger Adam Giertta som är spannmåls- och kobonde på Bona egendom på Munsö i Uppland som i dag använder glyfosat för att döda gräs och ogräs före vårsådden. 

I Sverige används varje år omkring 600 ton glyfosat vilket gör det till det vanligaste bekämpningsmedlet. Merparten används inom jordbruket men ämnet finns också i flertalet konsumentprodukter som det populära ogräsbekämpningsmedlet Roundup.

Ett eventuellt förbud innebär att svenska bönder som bedriver konventionellt lantbruk kan komma att tvingas göra stora omställningar.

– Vi kommer att lägga mer tid per hektar, det kommer att gå åt mer diesel och det kommer att öka kostnaderna, säger Adam Giertta

Cancerframkallande enligt WHO

I juli förra året klassade Världshälsoorganisationen WHO:s egna cancerforskningorgan International Agency for Research on Cancer IARC glyfosat som sannolikt cancerframkallande.

Trots det gjorde EU:s livsmedelsmyndighet EFSA i höstas en motsatt preliminär bedömning. EFSA:s menar att det är osannolikt att glyfosat orsakar cancer hos människor.

Denna bedömning har fått hård kritik av bland annat 94 internationellt erkända cancerexperter, i en forskningsartikel som publicerdes i början av mars.

Sverige går emot EU

Även den svenska kemikalieinspektionen menar att det finns en misstänkt koppling till cancer.  Därmed går Sverige som ensamt land mot EU:s preliminära bedömning.

– Den bedömning vi gjorde i höstats, utifrån det underlag som fanns då så är vår bedömning att det kan vara cancerframkallande, säger Katarina Lundberg, enhetschef för ämnesutvärdering  på svenska Kemikalieinspektionen.

Tillståndet tidsbegränsat

Nu pågår en process där EU:s kemikaliemyndighet, Echa ska avgöra om, och i såfall hur farligt glyfosat är. Om Echa klassar glyfosat som cancerframkallande kan det komma att förbjudas inom EU.

Tyskland som utsetts till rapporterande medlemsland vid omprövningen av glyfosat lämnade in sitt underlag, den så kallade dossiern till Echa den 17 mars. Dossiern ska nu behandlas av medlemsländerna och Echa förväntas presentera en slutgiltig klassificeringen under 2017.

EU-kommissionen väntas besluta om eventuell förlängning av användartillståndet för glysofat i maj. Detta sker alltså före EU:s kemikaliemyndighet avgjort och klassat glyfosat som cancerframkallande eller inte. Och detta är man kritisk mot på svenska Kemikalieinspektionen.

– Kemikalieinspektionen skulle önska att processen såg ut på det sättet att man först gjorde en utvärdering av ämnet och att man i samband med det också fastställer klassificeringen, alltså att man fastslagit vilka egenskaper ämnet innan man går till omröstning, säger   Katarina Lundberg på Kemikalieinspektionen.

– Olyckligtvis har vi hamnat i en situation där man väljer att ta ett beslut om ett fortsatt godkännande eller inte innan man vet hurvida ämnet har dom här egenskaperna eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.