Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO / PSI / Science Photo Library via AFP & SVT

Rovdjurets vandring norrut oroar: ”Ta bort dem”

Uppdaterad
Publicerad

Man fruktar att den skulle kunna bli ett hot mot kor på grönbeten och småvilt. Guldschakalen har fångats på viltkamera i Norge och Finland, mycket talar för att den satt sina tassar även i Sverige.

– Just rovdjur är ju det sämsta som kan hända ett ekosystem. Bland de senaste 1000 arter som dött ut helt ligger invasiva rovdäggdjur bakom 60 procent, säger Per-Arne Åhlén från Jägareförbundet.

Det är ovanligt att det kommer in nya rovdjur i Sverige. Därför blir det uppståndelse när man tror att en ny art tagit sig över landgränserna.

– Uppståndelsen handlar också om vad den kan komma att ställa till med i en framtid. Se på den amerikanska minken som möblerat om vår skärgårdsmiljö något fanatiskt. Skärgårdsmiljöer som är naturligt rovdjurstomma och som i tiotusentals år varit markhäckande sjöfåglars ställe för att föryngra sig, säger Per-Arne Åhlén.

Klimatförändringar trolig orsak

– Det vi har sett på Balkan är att guldschakalen har en påverkan på småvilt och i synnerhet rödräv. Sen har den gjort stora skador på älg. Även förluster på nötboskap som går fritt på bete, säger Per-Arne Åhlén.

För 25 år sedan höll sig guldschakalen på den bulgariska kusten. Klimatet är det man misstänker fått djuret att vandra norrut.

– Om man sätter tilltro i att vi människor har en del i det varmare klimatet så är också guldschakalens spridning norrut föranledd av människans aktivitet, säger Per-Arne Åhlén.

Observerats i söndags

Till Naturvårdsverket kom i söndags in en observation på guldschakal. De väljer själva att tona ner att detta skulle innebära att guldschakalen etablerats i Sverige.

– Med erfarenhet av mårdhundarna och rapporterna om dem så tar jag den här observationen med en nypa salt. Det har även kommit in observationer från Skåne. Det är inte alls osannolikt att det finns guldschakal i Sverige. Men jag väntar gärna in en bild, säger Henrik Lange vid artenheten på Naturvårdsverket.

Enligt EU-direktiv så ska djur som själv tagit sig in i landet skyddas. Men Naturvårdsverkets moment 22 uppstår då den nya arten kan inkräkta på andra djur som också skyddas av direktiven:

– Vi är inte benägna att välkomna guldschakalen in i den svenska faunan. Just nu så ser det ju ut som att det bara finns enstaka djur. Skulle det bli en nyetablering så tror jag att vi måste ta djuplodade beslut.

”Ta bort den”

Per-Arne Åhlén från Jägareförbundet och Henrik Lange från Naturvårdsverket är överens om vad som behövs göras för att förhindra att guldschakalen får fäste i Sverige:

– Ta bort den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.