Ruben Gustafsson har inte sett röken av några pengar. Foto: SVT

Ruben, 80, vann mot telefonbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverket hjälpte Ruben Gustafsson, 80, att driva sitt fall mot telefonbolaget Telephon. Bolaget hördes aldrig av och dömdes att betala drygt 10 000 kronor till Ruben. Pengar han fortfarande inte sett röken av.

Härom dagen gick tiden ut för ett överklagande, men Telephon har inte anmält något sådant till tingsrätten, och har därmed formellt accepterat domen.

Samtidigt är det fortfarande oklart om Ruben kommer att få några pengar. Telephon har bytt både namn och styrelse sedan uppmärksamheten i vintras, och uppges inte längre syssla med telefoni. Bolagets kunder har också fått besked om att de tagits över av ett annat bolag.

Dök aldrig upp

– Det här bolaget har ju inte alls hört av sig eller varit med i domstolen, de kom inte.

Har du fått några pengar?

– Nej det har jag inte hört något om...

Utnyttjade äldre

Telephon var ett av de mest kritiserade bolagen i SVT:s stora säljgranskning i fjol. Rader av äldre hade bundits upp till långa företagsabonnemang som Telephon krävde stora summor för att lösa dem från.

Företaget utnyttjade det faktum att de formellt kunde räknas som näringsidkare då de ägde skog, och att därmed konsumentlagstiftningens ångerrätt inte gällde. Bolaget tillbakavisade kritiken men vägrade låta sig intervjuas. SVT kunde visa att det även fanns stora frågetecken kring identiteten hos de personer som uppgavs företräda bolaget mot till exempel Konsumentverket.

Fick hjälp av KO

Konsumentverket beslöt så småningom att bistå en av Telephons ofrivilliga kunder i tingsrätten, och det var alltså Ruben Gustafsson. På myndigheten ska man nu ta ställning till om man ska hjälpa honom att ta ärendet till Kronofogden för indrivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet