Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har omvärldens reaktioner sett ut. Foto: TT

Utländsk press om svenska valet: ”Från paria till över 20 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är den stora vinnaren i det svenska riksdagsvalet. Internationella medier fokuserar på hur partiet gått från utstött till storspelare i svensk politik.

”Valet har förändrat Sverige för alltid”, skriver Der Spiegel.

Resultatet i det svenska riksdagsvalet skapar rubriker i hela världen. På onsdagskvällen erkände Magdalena Andersson (S) sig besegrad och meddelande att hon kommer att begära sitt entledigande som statsminister under torsdagen.

Nu stundar ”mödosamma förhandlingar” för Ulf Kristersson (M), skriver El País och pekar framför allt på motsättningarna mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Val 2022

Stockholmssyndromet

Der Spiegel jämför samarbetet mellan borgerligheten och SD med det psykologiska tillståndet ”Stockholmssyndromet” (att personer som tas som gisslan sympatiserar med eller identifierar sig med förövarna).

”Valet har förändrat Sverige för alltid”, skriver tidningen.

The Washington Post rapporterar att den europeiska ytterhögern välkomnar SD:s stora framgångar och citerar Marine Le Pen, ledare för det franska nationalistiska partiet Nationell samling:

”Överallt i Europa strävar människor efter att ta tillbaka kontrollen över sitt öde”.

Vidare skriver tidningen att SD bildades av ”högerextremister” och nynazister” och att partiet har vunnit mark i svensk politik trots att såväl andra partier som media ”har hållit sig på avstånd”.

”Behandlades som paria”

Även BBC fokuserar på Sverigedemokraternas rötter och skriver att partiet ”föddes ur en nynazistisk rörelse”.

SD, som tidigare behandlades som paria av de andra partierna, har nu över 20 procent av rösterna. Partiet har sakta blivit starkare medan man har ”försökt att polera ytan”, fortsätter kanalen.

AP skriver att en ångest har vuxit fram i Sverige, en ångest över den ”höga brottsligheten i segregerade stadsdelar där många invandrare som inte har lyckats integreras i det svenska samhället bor.”

Nyhetsbyrån understryker dock att Magdalena Andersson fortfarande är populär bland väljarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet