Aron Anderson kröp sista biten Foto: Jesper Wahlström

Rullstolsburen kröp till toppen

Uppdaterad
Publicerad

Svenske rullstolsburna äventyraren Aron Anderson har bestigit Afrikas högsta berg, Kilimanjaro.

Sista biten mot toppen tvingades han krypa.

– Det handlar mycket om att ta sig fram väldigt långsamt, säger Aron Anderson.

Aron Anderson är rullstolsburen sedan nio års ålder, då han opererades för cancer. Han bestämde sig tidigt för att inte låta rullstolen begränsa honom och blev sommaren 2013 den första att bestiga Kebnekaise med rullstol. Förra året simmade han till Åland från Grisslehamn.

– Jag gillar att pusha mig själv mentalt. Jag brukar också vara ute och föreläsa om hur företag och personer kan tänka till för att flytta sina gränser, säger han.

Kryckor och armcykel

Den 14 januari kunde han bocka av ytterligare en milstolpe när han nådde Kilimanjaros topp i norra Tanzania, 5 895 meter hög.

– Det kändes fantastiskt! Det var en otroligt häftig känsla, det är en väldigt vacker topp, en häftig utmaning och det var väldigt jobbigt på slutet, säger han.

För att ta sig fram använde han kryckor och en armcykel, som han beskriver som en trehjulig mountainbike.

– Jag kröp den sista biten för cykeln fungerade inte i för svår terräng. Jag fick använda händer och kryckor och dra mig fram på stenar.

Blev sjuk

Bestigningen tur och retur tog nio dagar. Eftersom det är mer ansträngande att ta sig fram utan ben måste kroppen acklimatisera sig till höjden.

– Jag får en helt annan ansträngningsnivå. Det gäller att inte stressa.

En person i teamet blev dålig. Aron Anderson berättar att han upptäckte när personen hyperventilerade, nästan medvetslös vid lägret på 4.700 meters höjd.

– Vi fick skicka ner honom till lägre höjd. Han har repat sig nu, men det var en läskig incident. Det ger en lite perspektiv på projektet. Även om Kilimanjaro är ett säkert berg så finns det faror, det gäller att vara på alerten, säger Aron Anderson.

Samlat in nästan en miljon

Bestigningen av Kilimanjaro har också syftet att samla in pengar till Barncancerfonden och har hittills dragit in närmare 900.000 kronor.

– Det är en otroligt häftig känsla att kunna bidra, säger Aron Anderson.

Föreläsare och äventyrare

Aron Anderson, 27, kommer från Stockholm. Han är en föreläsare och äventyrare och är rullstolsburen sedan nio års ålder. Han har bland annat bestigit Kebnekaise och simmat över Ålands hav. Framöver planerar han bland annat att genomföra ett triathlonlopp, ett så kallat ”ironman” och ett ännu hemligt projekt.

I vår ska han också vara programledare för ”Lilla sportspegeln” på SVT.

Källor: SVT, www.aronanderson.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.