Rusning till digitala brevlådor

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon har anslutit sig men än kan inte all post skickas digitalt. 

Antalet brev som skickas den vanliga vägen på papper blir allt färre. 

– Det märks att det har blivit mindre brev, säger Alejandro Gonzalez, brevbärare i Stockholm. 

Samtidigt ökar nu användandet av digitala brevlådor på internet lavinartat. Hos Kivra, en av flera aktörer på marknaden pekar kurvorna över anslutna användare rakt upp. 

– I februari räknar vi med 100.000 nya användare, säger Kivras vd Stefan Krook.

Spräckt miljongränsen

Det beskrivs som en av de största digitala förflyttningarna i Sverige just nu. Nyligen spräcktes den magiska miljongränsen. 

– Nu har över en miljon svenskar valt att få sin myndighetspost digitalt istället för på papper, säger Johan Schauman, ansvarig för digital post på Skatteverket. 

De digitala postlådorna ska vara ett säkrare system än den vanliga e-posten. 

– Det här är mer som en officiell postlåda där du får viktiga utskick som post från myndigheter och räkningar, säger Johan Schauman. 

Den som vill se sin post digitalt måste logga in med till exempel mobilt bank-id.

– Det är bara du själv som kan komma åt och läsa den post du får, säger Johan Schauman. 

Spara pengar och miljö

I dagsläget är det långt ifrån alla myndigheter som kan leverera post digitalt. 

– Det hänger på tekniken. Alla har inte kopplat på sig än, men stora myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket är med, säger Johan Schauman.

En av de stora drivkrafterna är att myndigheterna ska spara både skattepengar och på miljön. 

I Danmark har utvecklingen kommit längre. Där beslutade regeringen för flera år sedan att all myndighetspost ska skickas digitalt. Vilket också har bidragit till Postnords stora ekonomiska förluster. 

– Det svenska systemet bygger på frivillighet vilket vi tycker är bra. Vi får inte glömma bort att det finns omkring en miljon svenskar som inte är digitaliserade. Det här kan vara ett bra system för många, men det ska inte vara ett tvång, säger Stefan Krook på Kivra. 

Men bland brevbärarna i Sverige tar man utvecklingen med ro. 

– Nu kanske det blir mindre brev. Men det blir mer paket, digitala brevlådor kan bara ta hand om breven. Inga paket kan tas emot med mobilen, säger Alejandro Gonzalez. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.