– Att just denna kyrka med torn saknade kors ansåg vi inte vara ett hinder då kyrkor i vår del av världen kan se väldigt olika ut, säger Rustas presstalesperson. Foto: TT/Faksimil/Rusta

Rusta dementerar att de tagit bort kristna kors från julprydnader: ”En olycklig formulering”

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier cirkulerar bilder på en julmysig kyrka, utan kors i tornet, som säljs på svenska butikskedjan Rusta. I ett skärmdumpat mejl antyder företagets kundtjänst att man medvetet tagit bort korset för att anpassa julprydnaden till muslimska och andra icke-kristna kunder. Till SVT Nyheter bekräftar nu Rusta att mejlet som cirkulerar är autentiskt – men att man ”har uttryckt sig olyckligt”.

På Rustas Facebooksida är många kunder rasande och manar till bojkott.

Anledningen är en julprydnad som företaget erbjuder, och som föreställer en snöbeklädd kyrka, utan det karaktäristiska kristna korset uppe i kyrkotornet. I ett mejl från Rusta som sedan tisdagskvällen cirkulerat i sociala medier svarar en person på kundtjänst att ”Vi har valt att ta bort korset, för att anpassa oss till fler kunder”.

Cecilia Gärdestad, Rustas presstalesperson, bekräftar att mejlet är autentiskt.

– Ja tyvärr är mejlet äkta. Det blev helt enkelt fel i en formulering. Vi tar ansvar för att vi uttryckt oss olyckligt, och vi är väldigt ledsna över missförståndet, säger Cecilia Gärdestad.

Så ni har inte tagit bort det kristna korset?

– Vi har aldrig aktivt tagit bort något.

”Valde att köpa in en kyrka utan kors”

Rusta har nu svarat kunderna på Facebook, och Cecilia Gärdestad menar att allt grundar sig i ett missförstånd.

– Vi valde att köpa in en kyrka utan kors. Precis som att vi kunnat välja en kyrka med en tupp i tornet.

Har ni haft den här kyrkan, fast med ett kors, i ert sortiment förut?

– Det är en helt ny produkt, vi har inte haft den här i sortimentet förut. Den har aldrig erbjudits med ett kors.

Cecilia Gärdestad säger att de upptäckte att bilden på kyrkan blivit viral under tisdagskvällen, men att kyrkan funnits ett tag i deras varuhus.

”Har inga produkter som är kopplade till religion”

Erbjuder ni kyrkor med kors, jesusfigurer eller någon annan typ av kristna julprydnader i ert sortiment?

– Vi har inga andra produkter som så tydligt är kopplat till religion som den aktuella dekorationsbelysningen Church.

– Rusta är religiöst och politiskt obundna, men respekterar att julen är en viktig del av kulturen i vår del av världen och naturligtvis den kristna tron.

”Church” går inte längre att hitta på Rustas webbsida. Cecilia Gärdestad meddelar att hon ska undersöka varför den inte är sökbar på rusta.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.