Rut-avdrag splittar feminister

Publicerad

Rut-avdraget ryker om de rödgröna vinner valet nästa år. Frågan är varför inte rot-avdraget är lika utskällt. Rapport frågade tre feministiska politiker om det är finare att snickra än att städa.

Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca välkommnar ett avskaffande av avdraget för hushållsnära tjänster, även kallat rut-avdraget. Hon tycker däremot att rot-avdraget kan vara kvar, om än bara tillfälligt.

-Jag tycker inte att man kan jämföra dem rakt av. Rot-avdraget används för att stimulera byggsektorn när konjunkturen är dålig, när det gäller rut-avdraget så finns det redan sådan verksamhet inom offentlig sektor. Där har regeringen dragit ner på betydligt fler tjänster än vad som har skapats genom rut-avdraget.

”Skapar jobb för kvinnor”
Folkpartisten Tina Acketoft, riksdagsledamot och före detta talesman för jämställdhetsfrågor tycker att rut-avdraget är bra och bidrar till jämställdhet.

-Avdraget skapar nya jobb, i huvudsak för kvinnor och möjlighet till eget företagande, och vi behöver företagande kvinnor.

Enligt Tina Acketoft bidrar avdraget till att professionalisera exempelvis städyrket.

-Vi ser att städföretagen drar igång en del utbildning, vilket har bidragit till att städyrket har blivit en egen profession. Det är en sablans skillnad när proffs utför jobbet eller när man gör det själv.

”Ökar inte jämställdhet”
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ tycker inte att avdraget ökar jämställdheten.

-Vi löser inte jämställdhet genom skatteavdrag. Sådana här avdrag permanentar en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster.

Ett argument som framförts är att rut-avdraget är ett sätt att undvika dubbelarbete för kvinnor som som ofta får ta en större del av hushållsarbete i sitt eget hem. Rossana Dinamarca tycker det är ett dåligt argument.

-Ska andra kvinnor då komma hem och städa hos dem då? Det handlar om att män ska ta större ansvar. Och är det en tidsfråga så tycker jag hellre att man ska diskutera en arbetstidsförkortning, säger hon.

Anna Svensson

Rut- och rot-avdrag

Visa

Rut-avdraget, eller avdrag för hushållsnära tjänster ger rätt till skattereduktion på arbeten som städning, barnpassning och gräsklippning.

Rot-avdraget gäller reparation, underhåll, om- eller tillbyggnad av småhus och bostadsrätter.

De första åren var det köparen av tjänsterna som gjorde avdragen i sin deklaration. Sedan 1 juli 2009 är det företagaren som gör avdraget.

Avdrag medges för halva arbetskostnaden men högst 50.000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer