Rykten bakom rapport om apatiska barn

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens statliga utredning, som låg till grund för hur apatiska flyktingbarn hanteras, byggde på rykten, lögner och rena faktafel. Det visar SVT:s Uppdrag Granskning.

Regeringes utredare beskrev att apatiska flyktingbarn är ett fenomen som bara finns i Sverige, att barn har drogats och förgiftats, och att de simulerar.

Dåvarande migrationsminister Barbro Holmberg sade:

-Det här är ett symtom som bara finns i Sverige. Det är ett symtom som vi inte har sett i Sverige heller före 2002.

Holmbergs uppgift kom från den statliga utredningens första rapport. Men läkaren Paul Hunt håller inte med om uppgiften. Han säger att apatiska barn inte bara finns i Sverige utan också i andra länder och att det måste behandlas som en medicinsk fråga, inte en politisk.

Uppgifter om simulering

I den andra rapporten skrev utredarna att de apatiska barnens tillstånd kan bero på sjukdom lika väl som förgiftning och simulering.

Uppgiften om att barnen simulerar, av eget val eller för att de tvingas av sina föräldrar, hade utredarna hämtat från en debattartikel i tidningen Dagens Medicin.

Läkaren Thomas Jackson som skrivit artikeln medger i Uppdrag Granskning att han inte själv har träffat något apatiskt barn.

Utredarna säger nu att de inte tar något ansvar för uppgifternas sanningshalt:

-Man har samlat de rapporter och de artiklar som har funnits i frågan, men det har ju inte varit så mycket artiklar, säger rgeringens samordnare Marie Hessle. Hon säger att det inte finns någon forskning i frågan om barnen manipulerats.

Politisk fråga

Frågan om de apatiska flyktingbarnen var nära att fälla regeringen när vänsterpartiet och miljöpartiet bestämde sig för att lyfta in frågan i budgetförhandlingarna.

Regeringen vägrade först, men senare erbjuds en kompromiss – ingen allmän amnesti men att en tillfällig lag ska ge barnfamiljer och de apatiska barnen en möjlighet att stanna.

Barbro Holmberg har valt att inte kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.